Naslovna Civilno društvo Samo jedan od 10 gradova pravilno rasporedio sredstva za finansiranje izborne kampanje

Samo jedan od 10 gradova pravilno rasporedio sredstva za finansiranje izborne kampanje

3 minuta za čitanje
0
129
Transparentnost Srbija

Beograd, 09. mart 2020. – Transparentnost Srbija (TS) i ove godine sprovodi monitoring finansiranja izborne kampanje.

Do sada je na uzorku od 10 gradova i opština utvrdila da je samo jedna lokalna samouprava pravilno odredila novac koji će raspodeliti učesnicima izborne kampanje iz budžeta, pri čemu u dva grada ova sredstva uopšte nisu planirana.

U saopštenju je navedeno da će sve izborne liste na parlamentarnim izborima, koje podnesu jemstvo i dobiju više od jedan odsto glasova (manjinske liste 0,2) dobiti između 60 i 70 hiljada evra iz budžeta Srbije za pokrivanje troškova izborne kampanje.

Tačan iznos zavisiće od broja proglašenih lista, a ukoliko ih bude 20, kao na prethodnim izborima, pet dana pred izbore će im biti uplaćeno po 7,9 miliona dinara, kažu u Transparentnosti.

Pored toga, oni koji pređu cenzus dobiće oko 21.500 evra po poslaničkom mandatu, tako da će stranke i koalicije koje ostvare novi troprocentni cenzus, dobiti za pokriće troškova još 170 hiljada evra.

U slučaju da jedna lista osvoji polovinu poslaničkih mesta, po tom osnovu će steći pravo na čak 2,7 miliona evra budžetskih sredstava, objašnjava TS.

Daleko manja sredstva se izdvajaju iz lokalnih budžeta, pa se tako, čak i u gradu srednje veličine, može očekivati da bi svaka lista mogla da računa na budžetsku podršku od svega 20 hiljada dinara, a oni koji pređu cenzus mogli bi da računaju na još oko 30 hiljada dinara po odborničkom mestu.

Iako su Vlada i Skupština Srbije još 2013. planirale da se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti unapredi, pravila o raspodeli budžetskih sredstava nisu menjana ni posle preporuka ODIHR iz 2016. i 2017.

Transparentnost Srbija, kao i neki od učesnika dijaloga o izbornim uslovima u leto 2019, davali su predloge u vezi sa uređenjem finansiranja iz budžeta, ali rasprava o ovim odredbama zakona nije bila otvorena, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …