Naslovna Vesti Evropska unija Samozaposleni u EU izloženi većem riziku od siromaštva

Samozaposleni u EU izloženi većem riziku od siromaštva

3 minuta za čitanje
0
851
evro

Brisel, 24. jun 2017. – Uprkos velikom broju reformi koje za cilj imaju poboljšanje socijalne zaštite samozaposlenih, pripadnici ove grupe i dalje imaju manje beneficija i niže stope zaštite od stalno zaposlenih radnika i izloženi su većem riziku od siromaštva, navodi se u izveštaju Evropske mreže za socijalnu politiku.

Izveštaj Evropske mreže za socijalnu politiku pruža pregled situacije na polju socijalne zaštite i tržišta rada koji se odnose na samozaposlene i radnike obuhvaćene nestandarnim ugovorima o radu u 35 evropskih zemalja.

Ovaj izveštaj takođe analizira zakonski i efektivni pristup ovih grupa radnika glavnim sistemima socijalne zaštite i identifikuje skorašnje nacionalne reforme usmerene ka socijalnoj zaštiti ove grupe radnika.

Strukturne i krizom izazvane ekonomske i transformacije tržišta rada u Evropi su dovele do povećanja radne snage sa nestandarnim ugovorima i do novih oblika samozapošljavanja, kao i do porasta broja prelazaka iz jednog u drugi status na tržištu rada, uz velike razlike između zemalja, sektora, starosnih grupa i polova. U tom kontekstu, evropski sistemi socijalne zaštite suočavaju se sa sve većim izazovima u pokrivanju socijalnih rizika za ove grupe radnika.

Kroz izveštaj je prikazano da nestandardni radnici imaju veći zakonski pristup sistemima socijalne zaštite, dok je slika manje jasna za samozaposlene čiji se pristup sistemima osiguranja znatno razlikuje od zemlje do zemlje.

Čak i kada su nestandardni i samozaposleni radnici formalno obuhvaćeni sistemom socijalne zaštite, oni često ne uspevaju da imaju efikasan pristup zbog toga što kriterijumi nisu prilagođeni za njih.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…