Naslovna Borba protiv korupcije Saradnja USAID i opština u jačanju borbe protiv korupcije

Saradnja USAID i opština u jačanju borbe protiv korupcije

3 minuta za čitanje
0
66

Beograd, 29. januar 2021. – Američka agencija za međunarodni razvoj potpisala je memorandume o saradnji sa 12 opština i gradova o zajedničkom razvijanju transparentne i odgovorne lokalne vlasti i jačanju borbe protiv korupcije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović ocenila je da time država pokazuje da poznaje značaj te o blasti u svetu Poglavlja 23 u pristupanju EU.

Memorandumio saradnji potpisani su Varvarinom, Čajetinom, Krupnjem, Pribojem, Inđijom, Ljubovijom, Belom Palankom, Šidom, Velikim Gradištem, Požegom, Sremskim Karlovcima i Mionicom i te opštine su postale deo USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast koji postoji već tri godine

Obradović je zahvalila SAD koje su u 2020. godini kroz USAID obezbedile 22 miliona dolara pomoći Srbiji i navela da i to ministarstvo radi na projektima koji promovišu odgovornu vlast.

Ona je poručila da opštine i gradovi u Srbiji u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave imaju saveznika i sagovornika i da ta podrška doprinosi kvalitetu pružanja usluga građanima.

Prema njenim rečima, posebno je značajan projekat Jedinstveno upravno mesto, odnosno jednošalterski sistem koji je već zaživeo u 14 opština i potpisani su ugovori za još tri.

Direktor misije USAID-a za Srbiju Majk de la Rosa kazao da je oni čvrsto veruju da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju odgovornog upravljanja.

 “Tokom protekle tri godine, naši partneri su usvojili i primenili važne nove prakse i politike, neophodne za povecöőanje odgovornosti vlasti i borbu protiv korupcije. Želeo bih da čestitam svim lokalnim samoupravama sa kojima sarađujemo na tim naporima, jer nije bilo lako. Ipak, ima još mnogo toga da se uradi“, rekao je on.

Od početka rada USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast na pružanju tehničke podrške lokalnim samouprava, između ostalog, pružena je podrška lokalnim samoupravama da unaprede svoje veb stranice, Informatore o radu, procedure za javne nabavke, strategije komunikacije i korišćenje društvenih mreža za bolju interakciju sa građanima…

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Savet: Državni podsticaji investitorima nedovoljno transparentni

 Beograd, 23. april 2021. – Vlada Srbije je tokom 2019. i 2020. godine investitorima…