Naslovna Borba protiv korupcije Savet dostavio Vladi Srbije Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja

Savet dostavio Vladi Srbije Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja

3 minuta za čitanje
0
281
 Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 28. oktobar 2019. – Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Republike Srbije Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja.

Izveštaj je dostavljen i Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije.

Javnost Srbije ostala je uskraćena za potpune informacije i dostupnost ugovora i dokumentacije koja se odnosi na privredne subjekte: FIJAT Kragujevac, “Železara Smederevo“, „Air Serbia“, „Beograd na vodi“,  kao i za dokumentaciju koja se odnosi na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, Koncesiju za Aerodrom „ Nikola Tesla“, prodaja Galenike, PKB-a, Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor između Vlade Srbije i Siđadžuang i dr”, navodi Savet u svom izveštaju.

Neke od navedenih subjekata je Savet analizirao, imajući u vidu da je za njihovu analizu bio dostupan minimum dokumentacije, a za ostale ni toliko.

 Savet ocenjuje da “primeri ugovora koji nisu dostupni javnosti bude sumnju da se prikrivaju podaci koji nisu od opšteg nacionalnog interesa, već da to može biti u interesu određenih grupa ili pojedinaca”.

Ugovori koji se zaključuju bez javnog oglašavanja, a da nakon toga nisu dostupni javnosti na uvid, iako za to ne postoje nikakva zakonska ograničenja, podložni su visokom  stepenu korupcije, ne samo u postupku ugovaranja, već i tokom njihove realizacije”, ukazuje Savet u izveštaju koji je 11. oktobra 2019. godine dostavljen Vladi Srbije..

Pravdajući nedostavljanje podataka poslovnom tajnom, ili pretežnijim interesom zaštite ekonomskih interesa države u odnosu na pristup informacijama, organi vlasti u svim navedenim slučajevima izbegavaju transparentnost raspolaganja javnom imovinom velike vrednosti.

Prikrivanje takvih podataka onemogućava kontrolu trošenja javnih sredstava, pa samim tim i ozbiljno ugrožavanje ekonomske snage države, a ne njene zaštite.

Neobjavljivanje podataka slabi poverenje u institucije i dovodi u pitanje vladavinu prava.

Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja dostupan je na sajtu Saveta za borbu protiv korupcije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Savet ne odustaje od borbe protiv sistemske korupcije u Srbiji

Beograd, 11. septembar 2020. – Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je objav…