Naslovna Borba protiv korupcije Savet: Državni podsticaji investitorima nedovoljno transparentni

Savet: Državni podsticaji investitorima nedovoljno transparentni

2 minuta za čitanje
0
204
 Savet za borbu protiv korupcije

 Beograd, 23. april 2021. – Vlada Srbije je tokom 2019. i 2020. godine investitorima dala 267 miliona evra subvencija, ali je taj postupak nedovoljno transparentan i ne postoji analiza svrsishodnosti davanja ovih podsticaja, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije.

Državan pomoć koja se daje u vidu podsticaja subvencija i olakšica mora biti planirana Zakonom o budžetu iz realnih izvora i odobrena po prioritetima i oblastima koje su za Srbiju od nacionalnog interesa“, navodi se u izveštaju.

U Izveštaju o podsticajima, subvencijama i olakšicama u podseća se da je budžetom za 2020. godinu država planirala za subvencije 95,8 milijardi dinara, da bi se taj iznos kroz dva rebalansa povećao na 278,2 milijarde.

U izveštaju se ocenjuje da ovako veliko povećanje izdataka za subvencije nije bilo planirano budžetom, pa je jedino moglo da se obezbedi iz kreditnih sredstava, a da javnosti nisu dostupni uslovi zaduživanja.

Savet je od institucija čije je podatke obrađivao zatražio podatke o tome kako su dati podsticaji uticali na BDP, odnosno koliko su bile svrsishodne, ali nije dobio ni od jedne od njih odgovor. Poreska uprava, Razvonja agencija Srbije i Fond za razvoj odgovorili su da to nije u njihovoj nadležnosti“, piše u Izveštaju.

U izveštaju se navodi da je tokom 2019. i 2020. godine 59 investitora na ulaganja u visini od 1,9 milijardi evra dobilo državne podsticaje od 267 miliona evra.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Usvojene izmene i dopune kodeksa ponašanja narodnih poslanika

Beograd, 23. septembar 2021. – Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o…