Naslovna Vesti Srbija Savet Evrope: Objavljen je novi HELP kurs o zaštiti i bezbednosti novinara

Savet Evrope: Objavljen je novi HELP kurs o zaštiti i bezbednosti novinara

3 minuta za čitanje
0
138
novinari

Strazbur, 20. avgust 2020. – Novi HELP (Evropski program za obrazovanje pravnika u oblasti ljudskih prava) kurs o Zaštiti i bezbednosti novinara je sada dostupan na HELP onlajn platformi, objavljeno je na sajtu kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Ažurirani kurs je javno dostupan na engleskom jeziku na onlajn platformi HELP. Do kraja 2020. godine biće dostupan i na jezicima koji se koriste u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Sloboda izražavanja i slobodan protok informacija predstavljaju kamen temeljac javne debate i demokratije, navode iz Saveta Evrope.

Ipak, u Evropi danas, sloboda medija i zaštita novinara su suočeni sa velikim izazovima. U mnogim zemljama su novinari i drugi medijski akteri suočeni sa pretnjama kao što su cenzura, politički i ekonomski pritisak, zastrašivanje, neizvesnost posla, zloupotreba zakona o kleveti kao i fizički napadi.

Ova krivična dela su često počinjena u netolerantnom kontekstu nekažnjivosti koji podstiče recidivizam, i ima obeshrabrujući efekat na slobodu medija.

Na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slučajevima Evropskog suda za ljudska prava, države članice imaju i negativne i pozitivne obaveze koje se tiču zaštite novinara. Ne samo da moraju da se uzdrže od zastrašujućih političkih izjava ili sudske prakse protiv medijskih aktera, već imaju i obavezu da im u potpunosti garantuju zakonsku i pravosudnu zaštitu kako bi obezbedili povoljan ambijent za njihove novinarske aktivnosti.

Ovaj besplatni onlajn HELP kurs namenjen je upravo tome da pomogne profesionalnim pravnicima, ali i novinarima i pripadnicima organa reda u identifikovanju i rešavanju pretnji koje su upućene novinarima i drugim medijskim akterima.

Kurs je pripremljen u saradnji sa Odeljenjem Saveta Evrope za informaciono društvo, u okviru projekta „Sloboda izražavanja i sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“ koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi oblici različite integracije Zapadnog Balkana sa EU mogu biti bolji put ka većem ekonomskom razvoju regiona

Beograd, 16. septembar 2020. – Nastojanje Evropske unije tokom protekle dve decenije…