Naslovna Politika Evropska unija Savet Evrope: Ozbiljna kriza ljudskih prava u Evropi

Savet Evrope: Ozbiljna kriza ljudskih prava u Evropi

2 minuta za čitanje
0
452
Savet Evrope

Evropa se suočava sa najvećom krizom ljudskih prava u protekle dve decenije, ocenio je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland. On je u novom sveobuhvatnom izveštaju o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava upozorio da se u Evropi i dalje dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava uključujući korupciju, trgovinu ljudima, rasizam i diskriminaciju. Ukazao je i da nezaposlenost i siromaštvo u mnogim zemljama podstiču ekstremizam i sukobe.

Prema izveštaju, u 39 od 47 članica Saveta Evrope nacionalne manjine su izložene diskriminaciji, u 30 postoje problemi u vezi sa pritvorom, uključujući prenaseljenost zatvora, a u 26 je izražen problem korupcije.

Izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope, koji je objavljen 16. aprila, predstavlja prvu sveobuhvatna analizu stanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi i zasniva se na nalazima nadzornih tela te panevropske organizacije.

Deo izveštaja koji se pojedinačno odnosi na zemlje nije objavljen već će rezultati biti, kao poverljivi, dostavljeni vlastima svake zemlje ponaosob, rekao je za AFP portparol generalnog sekretara SE Danijel Heltgen.

Opširnije o izveštaju Saveta Evrope o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija uvećava budžet za letove za povratak državljana iz inostranstva

Brisel, 27. mart 2020. – Evropska komisija predložila je da se iz budžeta EU odvoji 75 mil…