Naslovna Vesti Svet Savet Evrope pozvao na jaču borbu protiv antisemitizma u Evropi

Savet Evrope pozvao na jaču borbu protiv antisemitizma u Evropi

2 minuta za čitanje
0
29
Savet Evrope

Strazbur, 14. septembar 2021. – Savet Evrope pozvao je vlade svih 47 zemalja članica da pojačaju borbu protiv antisemitizma u svim njegovim oblicima.

Poslednje preporuke Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije odnose se na opštu politiku borbe protiv antisemitizma, ali na prevenciju, edukaciju i zaštitu Jevreja i jevrejskih zajednica u Evropi.

Antisemitski napadi, uključujući škole, vandalizam u sinagogama i širenje antisemitske mržnje na internetu su u porastu. Ovo je opasan trend i evropske vlade trebale bi udružiti snage kako bi se suprotstavile takvom ekstremizmu u svim njegovim oblicima”, poručila je generalna sekretarka Saveta Evrope, Marija Pejčinović Burić.

U Savetu Evrope ohrabruju političke aktere i druge javne ličnosti da zauzmu čvrst javni stav protiv antisemitizma kao i da se uspostave efikasni sistemi za praćenje i zaustavljanje antisemitskog govora mržnje na internetu.

U Savetu Evrope konstatuju da kad god tenzije rastu nakon nasilja na Bliskom Istoku tako raste i antisemitsko nasilje u Evropi,  kao i da se nedovoljno naglašava potreba razlikovanja legitimne kritike postupaka Izraela i javnog izražavanja rasizma i mžnja prema jevrejskom narodu uopšte.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…