Naslovna Društvo Savet Evrope: Srbija da poboljša obrazovanje na manjinskim jezicima

Savet Evrope: Srbija da poboljša obrazovanje na manjinskim jezicima

2 minuta za čitanje
0
306
Savet Evrope

Strazbur, 5. april 2019. – Srbija je ostvarila napredak u obuci nastavnika za nastavu na manjinskim jezicima, ali zabrinjava postojanje relativno visokih pragova za formiranje manjinskih odeljenja kao i ukidanje predškolske nastave na romskom jeziku, navodi se u objavljenom izveštaju ministarskog komiteta Saveta Evrope.

U izveštaju se navodi da je napredak ostvaren i u objavljivanju udžbenika, radio i televizijskim emisijama i brojnim kulturnim aktivnostima na manjinskim jezicima.

Manjinski jezici su najprisutniji u programima u Vojvodini, piše u izveštaju, ali da privatizacija medija sveukupno smanjuje količinu programa na manjinskim jezicima na lokalnom nivou.

Takođe, u praksi se retko koristi mogućnost korišćenja manjinskih jezika pred sudovima ili u administraciji. Izuzetak od toga je, ponovo, Vojvodina.

Navedena je i potreba za jačanjem Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Srbiji je preporučeno da kao pioritetna reši pitanja odgovarajuće nastave romskog i ukrajinskog jezika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, i proširi učenje nemačkog, češkog i drugih jezika.

Preporuke su date i u pogledu omogućavanja emisija na manjinskim jezicima, upotrebe tih jezika u pravosuđu i administraciji, jačanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i promovisanja svesti i tolerancije u srpskom društvu prema manjinskim jezicima i kulturi kao sastavnom delu nasleđa Srbije.    

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…