Naslovna Politika Savet Evrope: U Srbiji broj napada i pretnji novinarima u porastu

Savet Evrope: U Srbiji broj napada i pretnji novinarima u porastu

4 minuta za čitanje
0
156
novinari

Strazbur, 29. april 2020. – U Srbiji je broj napada na medije, uključujući pretnje smrću novinarima, tokom 2019. godine bio u porastu, navodi se u godišnjem izveštaju Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

Na nivou Evrope, stanje slobode medija se ocenjuje kao duboko nezadovoljavajuće.

Zapaljiva retorika često dolazi od državnih zvaničnika, dodaje se u izveštaju partnerskih organizacija Saveta Evrope pod nazivom “Ruke dalje od slobode štampe: Napadi na medije u Evropi ne smeju da postanu nova normalnost”.

U Srbiji je zaključno sa 31. decembrom bilo 21 aktivno upozorenje na Platformi, od kojih je šest novih slučajeva prijavljeno tokom 2019, a država je odgovorila na četiri.

Jedan od najozbiljnijih slučajeva zastrašivanja desio se u februaru, kada je televizijska stanica N1 primila pismo u kojem se njenim novinarima i njihovim porodicama preti smrću, a redakciji da će biti razneta“, navodi se u izveštaju i podseća da je zbog tih pretnji 70-godišnji muškarac iz Nove Pazove osuđen na osam meseci zatvora.

Još tri slučaja prijavljena 2019. odnosila su se na novinare televizije N1.

Dopisnica N1 sa Kosova Zana Cimili je u julu primila pretnje smrću preko društvenih mreža, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavestilo Platformu da je osumnjičeni stavljen u kućni pritvor, uz zabranu korišćenja interneta.

U avgustu je ekipi N1 i novinaru televizije Federalna iz BiH Dejanu Kožulu prećeno tokom izveštavanja uoči fudbalske utakmice Lige šampiona u Beogradu.

Podseća se i da je novinar N1 Miodrag Sovilj u novembru bio meta verbalnih napada zvaničnika i provladinih medija, pošto je predsedniku Aleksandru Vučiću postavljao pitanja o navodnoj korupciji vladinih zvaničnika.

Nakon što je predsednik hospitalizovan iz zdravstvenih razloga, njegovi saradnici i provladini mediji su protiv Sovilja pokrenuli kampanju blaćenja, pretnji i zastrašivanja, optužujući ga da je pogoršao predsednikovo zdravlje“, navodi se u izveštaju Platforme.

U izveštaju se podseća i na antivladine proteste u martu, kada je oko 100 demonstranata upalo u zgradu RTS-a. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odgovoru Platformi navelo da je nekoliko demonstranata osuđeno.

Među novim slučajevima na koje je upozoreno je i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, optuženog za otkrivanje poslovnih tajni državne fabrike namenske industrije Krušik.

U izveštaju se pozdravlja osuđujuća presuda za četiri pripadnika nekadašnje državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali se napominje da i dalje nema napretka u istrazi ubistva novinarke Dade Vujasinović, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…