Naslovna Društvo Savet Evrope: U Srbiji je smanjen broj zatvorenika za četiri odsto

Savet Evrope: U Srbiji je smanjen broj zatvorenika za četiri odsto

3 minuta za čitanje
0
73
zatvor

Lozana, 10. novembar 2020. – Srbija je jedna od zemalja u Evropi u kojoj je smanjen broj zatvorenika za četiri odsto.

To je objavljeno u studiji Saveta Evrope posvećenoj srednjoročnom uticaju korona virusa na zatvorsku populaciju.

Pošto je u proleće ove godine bio primetno smanjenje broja zatvorenika za vreme trajanja ograničavanja kretanja u evropskim zemljama, tokom leta je situacija bila relativno stabilna, da bi odnedavno broj zatvorenika ponovo počeo da se uvećava u nekoliko većih zatvora, navodi se u studiji Univerziteta u Lozani.

Studija pokazuje da je, na osnovu podataka dobijenih od 35 kaznenih ustanova, od 1. januara do 15. septembra prosečna stopa zatvaranja pala za 4,6 odsto – sa 121,4 na 115,8 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Smatra se da je do toga došlo iz nekoliko razloga, uključujući otpuštanje dela zatvorenika radi sprečavanja širenja korona virusa.

U periodu do 15. aprila broj zatvorenika u 17 zatvorskih uprava je pao više od četiri odsto, dok je broj zatvorenika ostao nepromenjen u 29 zatvorskih uprava u Evropi.

U Švedskoj, gde nije postojalo ograničenje kretanja, došlo je do porasta broja zatvorenika i to je bila jedina evropska zemlja u kojoj je zabeležen taj trend.

Do smanjenja broja zatvorenika za više od četiri odsto došlo je u 20 zemalja u kojima je bilo ograničeno kretanje, a među njima je i Srbija.

U Studiji se navodi da je jedan od faktora koji je doprineo smanjenju zatvorske populacije taj što je 25 zemalja donelo odluku da otpusti određeni broj zatvorenika kao preventivnu meru protiv pandemije, među kojima je i Srbija.

Studija ukazuje i da je u 38 zemalja koje su dostavile podatke najmanje 3.300 zatvorenika i 5.100 članova zatvorskog osoblja bilo zaraženo kovidom do 15. septembra.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matković: U Srbiji i dalje postoji apsolutno siromaštvo, socijalne razlike rastu

Beograd, 25. novembar 2020. – Programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr …