Naslovna Politika Savet za štampu: Ispitati kako delovi iskaza iz istraga dospevaju u medije

Savet za štampu: Ispitati kako delovi iskaza iz istraga dospevaju u medije

3 minuta za čitanje
1
201
Savet za štampu

Beograd, 09. januar 2020.  – Savet za štampu je najoštrije osudio objavljivanje iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića na naslovnim stranicama beogradskih tablioda, ocenivši da se time “na nagrublji mogući način krši dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice”.

“Naslovnim stranama ‘Informera’ i ‘Srpskog telegrafa’ ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom“, naglašeno je u saopštenju Saveta za štampu.

Takvo “bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarke profesije, već čitave javnosti“, poručuje Savet za štampu i poziva nadležne organe “da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije“.

Istovremeno, Savet je pozvao “porodicu žrtve i sve relevante organizacije i institucije” da tom telu “podnesu žalbe na ovakvo neetično ‘izveštavanje’“.

Savetizražava zaprepašćenje da je upravo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo brisanje tog samoregulatornog tela iz Medijske strategije, uz obrazloženje da nadležnost Saveta ne priznaju svi štampani mediji“.

Reč je upravo o medijima koji su danas objavili ovakve skandalozne tekstove, a zanimljivo je da ih od sankcija za takvo ponašanje pokušava da zaštiti Ministarstvo za socijalna pitanja, koje bi trebalo da je najzainteresovanije za zaštitu žrtava od medijskog linča“, naglašeno je u saopštenju Saveta za štampu koje potpisuje Upravni odbor tog tela.

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…