Naslovna Politika Savez za Srbiju: Stvorena alternativa vlasti

Savez za Srbiju: Stvorena alternativa vlasti

5 minuta za čitanje
0
295
Savez za Srbiju

Sremska Mitrovica, 6. septembar 2018. – Osnivači opozicionog Saveza za Srbiju ocenili su u Sremskoj Mitrovici da je u Srbiji stvorena alternativa vlasti i da se normalnost vraća u državu.

Savez za Srbiju, politički blok koji čini deset opozicionih partija i pokreta, je osnovan 2. septembra 2018. u Beogradu.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je na skupu da su formiranjem Saveza za Srbiju počele promene koje pored građana Srbije vide i predstavnici međunarodne zajednice.

Danas postoji snaga koja dolazi posle (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, a to je Savez za Srbiju i zbog toga postoji inicijativa za razgovor. Tema tih razgovora biće 30 tačaka programa, a među njima i pitanje Kosova i Metohije, gde je Savez zauzeo jasan i državotvoran stav koji ni na jedan način ne može ugroziti mir i stabilnost na ovim prostorima”, rekao je Jeremić, a prenela pres služba Saveza za Srbiju.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da nije vreme za posebnosti, već za okupljanje i stvaranje širokog političkog saveza koji će biti alternativa vlasti.

Nalazimo se u pretpolitičkom dobu, a to znači da nemamo institucije, nemamo nezavisno sudstvo i vladavinu prava i to se najbolje vidi na konkretnim primerima poput onog kada jedna žena u sedamdesetoj godini puca u lažnog investitora. Ona nije pucala samo u njega, već u državu u kojoj nema vladavine prava, nema nezavisnog sudstva, ona je pucala u institucije koje su pod uticajem korupcije i kriminala”, rekao je Lutovac.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kazao je da će se u Srbiji uskoro odlučivati o tome da li su građani ti koji donese odluke o svojim životima i svom novcu, ili će o njihovim životima odlučivati samo jedan čovek, kao što je to danas slučaj.

Lider “Levice Srbije” Borko Stefanović rekao je da se u 30 tačaka programa mogu naći odgovori na ekonomska, privredna i društvena pitanja.

Kada pitamo svi šta je to što se dogodilo u Srbiji da se sve stranke, pokreti, strukovna udruženja, sindikati i pojedinci, ljudi koji ideološki ili politički nemaju ništa zajedničko, udruže protiv zla i uništavanja države, dobićemo jasan odgovor, upravo to – zlo i uništavanje ove države”, rekao je Stefanović.

On je istakao da će dovesti Srbiju u mogućnost da ima prelaznu vladu stručnjaka koja će otvoriti vrata za slobodu i “normalno disanje” u državi, a nakon čega bi mogli da se takmiče u svojim posebnostima.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…