Naslovna Politika Savez za Srbiju traži ocenu ustavnosti odluke o raspisivanju lokalnih izbora u tri opštine

Savez za Srbiju traži ocenu ustavnosti odluke o raspisivanju lokalnih izbora u tri opštine

3 minuta za čitanje
0
482
Sаvez zа Srbiju

Beograd, 9. novembar 2018. – Predstavnici Saveza za Srbiju su predali Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac, i zatražili od suda da do donošenje konačne odluke naredi obustavljanje svih predizbornih radnji u tim mestima.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je za 16. decembar izbore za odbornike skupština opština Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac.

Član pravnog tima Saveza za Srbiju Savo Pilipović je ispred sedišta Ustavnog suda u Beogradu rekao novinarima da su odlukom o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u te tri tri opštine, prekršeni Član 12. Ustava Srbije i Član 85. Zakona o lokalnim samoupravama.

"Zahtevamo od Ustavnog suda da do donošenja konačne odluke donese naredbu o obustavljanju svih predizbornih radnji u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac", kazao je Pilipović, dodavši da ne očekuje da će se Ustavni sud izjasniti o inicijativi Saveza za Srbiju pre održavanja izbora u te tri opštine.

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić je kazao da je cilj te inicijative koju je podržalo 40 poslanika Skupštine Srbije iz redova stranaka koje čine Savez za Srbiju i drugih opozicionih partija, da zaštiti građane od nepotrebnih troškova organizovanja vanrednih lokalnih izbora.

"Od 2012. godine u Srbiji se urušavaju institucije lokalne samouprave, a svaki izbori se pretvaraju u poligon za nasilje", kazao je Ćirić.

On je potvrdio da će Savez za Srbiju nastupiti na lokalnim izborima u Lučanima jer su, kako je rekao, "redovno" raspisani dok je iz tog opozicionog bloka ranije najavljeno da neće učestvovati na lokalnim izborima u Kuli, Kladovu i Doljevcu.  

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…