Naslovna Borba protiv korupcije SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

2 minuta za čitanje
0
238
korupcija

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija Liderstvo za razvoj i integritet Jugoistočne Evrope (SELDI), najlošije ocenjena od svih država Zapadnog Balkana kada je reč o kriterijumima koji ukazuju na “zarobljenu državu”, odnosno na neefikasnost antikorupcijskih politika i pristrasnost institucija u korist privatnog interesa.

U izveštaju SELDI ističe se i nedostatak integriteta, nepristrasnosti i selektivno sprovođenje antikorupcijskih politika, kao i manjak integriteta javnih usluga.

Pravni okvir omogućava previše diskreciona i potencijalno nepravedna otpuštanja viših državnih službenika, kao i politički uticaj na imenovanja viših rukovodilaca, istaknuto je kao pitanje koje Evropsku komisiju ozbiljno zabrinjava“, navedeno je u izveštaju.

Skreće se pažnja i na loše rezultate u borbi protiv korupcije, kao i na potrebu za reformom pravosuđa, koja bi ojačala nezavisnost sudstva od političkog mešanja.

U izveštaju se pominje odsustvo slobode medija, kao i to da “sve nacionalne televizijske frekvencije ili direktno kontroliše vlada ili su u vlasništvu onih koji imaju bliske veze sa ljudima na vlasti“.

Politički pritisak i sumnjivo vlasništvo značajno negativno utiču na nezavisnost medija“, zaključuje se u izveštaju.

SELDI je koalicija 39 organizacija civilnog društva iz država Jugoistočne Evrope.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Usvojene izmene i dopune kodeksa ponašanja narodnih poslanika

Beograd, 23. septembar 2021. – Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o…