Naslovna Civilno društvo Share fondacija: Anketa o video-nadzoru

Share fondacija: Anketa o video-nadzoru

3 minuta za čitanje
0
253
Video nadzor

Beograd, 11. jul 2019. – Zamislite grad u kome je svakog stanovnika moguće locirati i pratiti njegovo kretanje pomoću identifikatora koji većina teško može da promeni – našeg lica.

Biometrijski video-zapisi velikog broja građana koji su potpuno nedužni se obrađuju i čuvaju pod nejasnim uslovima i bez adekvatne procene rizika po pravo na privatnost.

Ako se situacija ne promeni, u Beogradu i ostatku Srbije će se postojećoj infrastrukturi kamera za nadzor, kojima smo okruženi na brojnim mestima u javnom prostoru, dodavati nove kamere koje će omogućiti da navedeni scenario postane realnost.

Početkom godine, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije najavili su postavljanje kamera za nadzor nove generacije u Beogradu, sa mogućnostima prepoznavanja lica i registarskih tablica vozila.

Imajući u vidu koliko su ove tehnologije intruzivne po privatnost građana, SHARE Fondacija pokušava da sazna više informacija o ovim kamerama, njihovoj lokaciji, nabavci, mogućnostima, kao i sve drugo od značaja za javnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uporno odbija da transparentno objavi informacije o kamerama, čak i kada da je kompanija Huawei na zvaničnom sajtu objavila studiju slučaja Srbije, koja je  potvrdila da su kamere već postavljene u Beogradu.

Studija je uklonjena nakon objave SHARE Fondacije o ovoj temi.

Iz Share fondacije poručuju da će nastaviti da traže informacije i obaveštavaju javnost o kamerama, iako MUP odbija da pruži uvid u informacije koja se tiču kamera i saradnje Srbije sa kompanijom Huawei i Vladom Kine, ugrožavajući ostvarivanje prava na pristup službenim dokumentima.

SHARE Fondacija želi da istraži šta građani misle o kamerama za nadzor, da li se zbog njih osećaju sigurnije i šta su njihove najveće brige, imajući u vidu tendencije ka uvećanju aparata video-nadzora, koji pritom nije uređen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Tim povodom pozivamo građane da popune kratku anketu o video-nadzoru. Odgovori su anonimni i popunjavanje ankete ne oduzuma više od 2 minuta vremena.

Anketa se nalazi na sledećem linku.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …