Naslovna Civilno društvo SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

3 minuta za čitanje
0
171
novinar

Beograd, 16. januar 2020. – SHARE Fondacijaistraživačka mreža BIRN  su predstavili bazu povreda digitalnih prava i sloboda u šest zemalja jugoistočne Evrope.

Baza je deo istraživačkog deska BIRD, interaktivne platforme koja sadrži resurse za novinare, praktične savete, vesti iz sveta digitalnih prava i druge korisne informacije.

Monitoring baza prati stanje digitalnih prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, a dostupna je na engleskom i lokalnim jezicima.

Dokumentovanjem slučajeva i predstavljanjem načina na koji su izvršene povrede digitalnih prava, BIRN i SHARE Fondacija imaju za cilj da ukažu na bezbednosne probleme, povećaju odgovornost i promovišu zaštitu i uživanje ljudskih prava i sloboda.

Slučajevi kršenja dokumentuju se opisima povreda i navođenjem odgovarajućih izvora kako bi se pružili podaci o trendovima i naglasila uloga tehnologije u razmatranju socijalnih pitanja u ciljnim zemljama, piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu SHARE fondacije.

Kategorizovanje slučajeva se vrši prema vrsti povrede, sredstvima napada, kao i akterima, uključujući pogođene strane i napadače.

Ovo je važno kako za razumevanje šireg društvenog konteksta, tako i za praćenje specifičnosti kršenja digitalnih prava i sloboda u određenoj državi.

Kontinuirano praćenje digitalnih pretnji i izveštavanje o povredama digitalnih sloboda vršiće se u skladu sa detaljnom metodologijom, koristeći smernice zasnovane na znanju i ekspertizi SHARE Fondacije.

Slučajevi iz Srbije se prate od 2014. godine, dok je monitoring u drugim državama počeo u avgustu 2019, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Beograd, 21. februar 2020. – Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirm…