Naslovna IT Događaji SHARE fondacija kreirala Bazu onlajn medija u Srbiji

SHARE fondacija kreirala Bazu onlajn medija u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
629
tablet

Beograd, 24. april 2018. – Onlajn medijska sfera u Srbiji postaje sve življa i veća, naročito u manjim gradovima.

Jednostavno i lako kreiranje sajtova i dostupnost interneta omogućili su da skoro svako, sa skromnim resursima i minimalnim tehničkim znanjima, može da postane medij, što je u značajnoj meri doprinelo promeni medijske slike u Srbiji.

Kako bi mapirala onlajn medije i ušla u detaljniju analizu okruženja u kome deluju, SHARE Fondacija je kreirala Bazu onlajn medija, interaktivni internet resurs koji je na raspolaganju novinarima, istraživačima i javnosti.Baza je kreirana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Cilj baze je da na jednom mestu transparentno predstavi informacije o onlajn medijskoj sferi i samim medijskim portalima koji su od značaja za informisanje građana.

Baza objedinjuje informacije o internet stranicama koje su isključivo registrovane kao internet mediji ili predstavljaju neregistrovane digitalne medijske portale. Pored najvažnijih informacija, poput osnivača medija, novca dobijenog iz javnih izvora ili glavnog i odgovornog urednika, baza sadrži i druge korisne podatke o portalima: sedište, lokaciju servera gde je sam sajt hostovan i sl.

Svi podaci o onlajn medjima se mogu besplatno preuzeti u mašinski čitljivom formatu radi lakše obrade i analize. Osim podataka, na sajtu Baze onlajn medija su dostupne druge korisne informacije, poput korišćenih izvora, publikacija i drugih resursa značajnih za analizu onlajn medija.

Takođe, na sajtu se nalazi odeljak “Istraživanje”, na kome će biti objavljivani tekstovi u vezi sa onlajn medijima kao proizvod istraživanja SHARE Fondacije, njenih partnera iz civilnog sektora i medijske zajednice, kao i drugih zainteresovanih aktera.

Podaci o onlajn medijima će se kontinuirano dodavati i ažurirati i plan je da se u proces aktivno uključi medijska zajednica, kako bi nam pomogla da kompletiramo nepotpune ili dopunimo nove podatke o onlajn medijima. Baza je zamišljena pre svega kao kolaborativni resurs koji će omogućiti da imamo što preciznije i relevantnije informacije radi dobijanja potpune slike o stanju onlajn medija u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…