Naslovna Civilno društvo SHARE fondacija o neovlašćenom ograničavanju internet saobraćaja u Srbiji

SHARE fondacija o neovlašćenom ograničavanju internet saobraćaja u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
246
Bezbednost na internetu

Beograd, 30. oktobar 2020. – Share fondacija saopštila je da od 15. oktobra mobilni operator VIP uveo potpunu blokadu pristupa pojedinim kladioničarskim sajtovima, pozivajući se na odredbe novog Zakona o igrama na sreću, što smatraju neovlašćenim ograničavanjem slobodnog internet saobraćaja.

Nezvanično se saznaje da je zapravo reč o samostalnom tumačenju normi, koje se nisu menjale u odnosu na stari propis, Uprave za igre na sreću koja je mobilnim operatorima poslala dopis sa spiskom sajtova kojima treba blokirati pristup iz Srbije, dodaje se u saopštenju.

Kao i u nekoliko prethodnih pokušaja da se filtrira internet u Srbiji, i sada je reč o neovlašćenom ograničavanju slobodnog internet saobraćaja svim građanima Srbije bez obzira da li igraju igre na sreću ili ne, što je u suprotnosti sa Ustavom i važećim zakonima.

Smatramo da je blokiranja sadržaja na osnovu dopisa državnog organa opasan presedan i da  posledice po slobodu govora i otvoren internet u Srbiji mogu biti dalekosežne”, ističe Share fondacija i poziva sve operatore da poštuju domaće propise i  ne pribegavaju filtriranju, a Upravu za igre na sreću da primenu nadležnog zakona obezbedi na način koji ne krši ustavna prava i slobode svih građana Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…