Naslovna Civilno društvo Share fondacija: Objavljena analiza zaštite prava građana na privatnost u onlajn medijskoj sferi Srbije

Share fondacija: Objavljena analiza zaštite prava građana na privatnost u onlajn medijskoj sferi Srbije

3 minuta za čitanje
0
36
novinarka

Beograd, 16. septembar 2021. –  Indeks IPM 2021 je kompozitni indikator za analizu zaštite prava građana na privatnost u onlajn medijskoj sferi Srbije.

Ovaj statistički alat razvija SHARE Fondacija kao sredstvo za javno zagovaranje i unapređenje standarda zaštite privatnosti u poslovanju medija na internetu.

SHARE Fondacija od 2012. prati različite uticaje na ljudska prava u onlajn okruženju Srbije i regiona, sa posebnom pažnjom na medijski ekosistem: od bezbednosti novinara i zaštite digitalne sigurnosti medija, do zakonodavnih rešenja i primene propisa značajnih za slobodu govora i informisanja.

Početkom 2021. pokrenuli su razvoj statističkog alata koji ovu oblast osvetljava iz ugla građana, korisnika onlajn medija. Indeks privatnosti u medijima je kompozitni indikator koji omogućava pojednostavljenu analizu prakse u oblasti zaštite privatnosti građana u onlajn medijskoj sferi Srbije.

Pokazatelji su grupisani u šest osnovnih kategorija, od tehničkih – kao što su kolačići ili vrste platformi, gde se bodovanje oslanja na usaglašena načela globalne zajednice – do obaveza propisanih zakonom ili etičkim kodeksom novinara.

Za analizu je odabrano 50 onlajn medija čiji sadržaj pretežno čine vesti i aktuelnosti, bilo da je reč o samostalnim elektronskim izdanjima ili onlajn verzijama tradicionalnog formata. Lista je delom sastavljena prema najvećoj prosečnoj poseti, a delom po geografskoj oblasti ili značaju za javni interes.

Od 50 ocenjenih onlajn medija, samo devet se opredelilo za hostovanje svog sajta u Srbiji. Najčešći izbor mesta za hosting server domaćih medija je Nemačka. Iako zakon propisuje jasan i pošten odnos prema ličnim podacima građana, onlajn mediji retko uspevaju da artikulišu svoj proces obrade podataka.

U svetu metapodataka, situacija je još teža – opet na štetu građana. Mobilne aplikacije traže intruzivne dozvole, kolačići i trekeri neprimetno prate ponašanje korisnika na internetu, obezbeđujući profit od preprodaje privatnosti.

Principe poštovanja privatnosti iz Kodeksa novinara narušilo je samo devet od 50 onlajn medija. Ali tih devet kršilo je privatnost za sve ostale, 52 puta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…