Naslovna IT Bezbednost na internetu Share fondacija sprovodi istraživanje o digitalnoj bezbednosti građana u Srbiji

Share fondacija sprovodi istraživanje o digitalnoj bezbednosti građana u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
496
Bezbednost na internetu

Beograd, 22. maj 2019. – Slučajevi preuzimanja naloga na društvenim mrežama jer nisu imali adekvatnu šifru i dodatni nivo zaštite, „rušenja“ i preuzimanja sajtova su samo neki od konkretnih izazova za digitalnu bezbednost, u čijem središtu treba da budu pojedinci, ukazuje Share fondacija.

Fondacija ocenjuje da je”važno da postoji svest o tome koliko je bezbednost resursa na mreži važna za građane, i dodaju da “u uslovima slabe bezbednosne kulture građani su konstantno izloženi riziku da trpe posledice, bilo materijalne prirode, bilo kroz narušavanje njihovih prava”. Jednom zloupotrebljen onlajn nalog može prouzrokovati štetu nebrojeno puta u budućnosti, a da korisnik nije ni svestan toga.

S tim u vezi, SHARE Fondacija želi da istraži u kojoj meri i na koji način se u Srbiji zapravo razmišlja o digitalnoj bezbednosti, šta su prioriteti i kako raditi strateško planiranje aktivnosti u ovoj veoma kompleksnoj oblasti.

Rizici i sajber pretnje se stalno razvijaju i zato ih je neophodno ispratiti odgovarajućim merama zaštite i mehanizmima za odgovore.

Kako bi mogla da razmotri šta je to najvažnije za građane u pogledu digitalne bezbednosti, Fondacija je razvila kratku onlajn anketu i poziva sve zaintersovane da učestvuju u ovom istraživanju.

Podsećamo da je početkom maja ove godine, a povodom Svetskog dana lozinki, Nacionalni centaa za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC) objavio nalaze svog globalnog istraživanja.

Istraživanje pokazuje da je najpopularnija lozinka na svetu "123456", dok se reč "password" nalazi na četvrtom mestu najčešće korišćenih.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Bezbednost na internetu
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…