Naslovna IT Bezbednost na internetu Sistemi više padaju zbog neispravnog softvera nego sajber napada

Sistemi više padaju zbog neispravnog softvera nego sajber napada

2 minuta za čitanje
0
723

 Većina kvarova na elektronskim sistemima u Evropi izazvana je neispravnim softverima i lošim popravkama, a ne namernim sajber napadima, pokazao je izveštaj Agencije EU za mreže i bezbednost informacija (ENISA) objavljen 20. avgusta.

Agencija koja pruža stručnu podršku EU saopštila je da su nacionalna tela prijavila 79 ozbiljnih havarija na mrežama tokom 2012, preneo je EurActiv.com. Jedan od uzroka je i krađa bakra iz optičkih kablova koji je vrlo tražen na crnom tržištu.

U izveštaju je predstavljen pregled incidenata bez pojedinačnih detalja o zemlji, provajderu ili incidentu, ali se ističe uzrok navedene havarije. Od 79 prijavljenih havarija u 18 zemalja, tri četvrtine su bile rezultat "padova u sistemu".

Najčešći uzrok havarija su kvarovi u hardveru, bagovi u softveru i preopterećene instalacije za struju. Ova ispadanja sistema su takođe bila rezultat krađe bakra, navodi ENISA.

“Nailazili smo na slučajeve krađe kablova jer je na crnom tržištu bakar vrlo cenjen", rekao je stručnjak u Agenciji Kristofer Karsberg (Christoffer Karsberg).

“Ljudi kradu kablove, ali u mnogo slučajeva greškom preseku optičke kablove misleći da oni sadrže bakar. Zbog tih krađa, šteta je ogromna", rekao je Karsberg.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Bezbednost na internetu
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…