Naslovna Politika Skot: Neprihvatljiv diplomatski status Rusko-srpskog humanitarnog centra

Skot: Neprihvatljiv diplomatski status Rusko-srpskog humanitarnog centra

4 minuta za čitanje
0
344
Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji

Niš, 2. februar 2018. – Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je u Nišu da nije prihvatljivo da zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru dobiju diplomatski status. 

"Teško je objasniti šta će vatrogascima diplomatski status oni su ovde da bi gasili požar i bavili se humanitarnim radom", rekao je Skot na predavanju o pogrešnom tumačenju politike SAD u Srbiji koje je održao na niškom Univerzitetu. 

Skot je izjavio da bi zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru sa diplomatskim statusom dobili imunitet, i da ne bi bila kontrolisana oprema koju dobijaju. 

Ambasador je rekao da neće posetiti Rusko-srpsko humanitarni centar, ali da će to uraditi "jedan čovek" iz Ambasade SAD. 

"On će mi preneti šta je tamo video. Kada bih ja posetio taj centar, neki ljudi bi to iskoristili za neke svrhe", kazao je Skot. 

Skot je istakao da su Evropska unija i SAD posvećene strateškom cilju Srbije da postane članica Evropske unije. 

"Politika Srbije je stabilnost i mir u ovom regionu, a to je i naša politika. Zato treba da razvijemo bolje odnose između Srbije i susednih zemalja sa Hrvatskom, Bosnom i, naravno, s Kosovom", izjavio je Skot.

Predavanje ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota na niškom Univerzitetu obeležio je manji incident.

Predsednik Centra za ljudska prava "Clamp" Dragan Krstić je s balkona bacao letke i uzvikivao "Ne treba nam američka demokratija!", "Gađali ste nas bombama!", "Kosovo je Srbija, Krim je Rusija!". 

Na pamfletima koje je Krstić bacao je fotografija predsednika Rusije Vladimira Putina i natpis "Hoćemo ruske baze", "Ne diktaturi, cenzuri, jednoumlju, manipulaciji i beogradizaciji".

Krstića je obezbeđenje odmah udaljilo iz sale, a policajci su ga priveli nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade Univerziteta.

Ambasador Skot je u predavanju ocenio da su neistiniti mitovi o Americi koje kako je naveo, plasiraju pojedini tabloidi u Srbiji, postali toliko brojni da je srpski narod "počeo da veruje u njih". 

"Ukoliko bi čitali tabloide svakog dana, vi biste pomislili da Amerika hoće samo zlo Srbiji, da je Amerika neprijatelj Srbiji, da hoće haos u Srbiji i rat na Balkanu. Sve su to samo gluposti", izjavio je Skot nakon obilaska Elektronskog fakulteta u Nišu.

Predavanje je organizovao Klub srpsko-američkog prijateljstva i saradnje.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…