Naslovna Vesti Srbija Skupštinski odbor podržao Milana Marinovića za Poverenika

Skupštinski odbor podržao Milana Marinovića za Poverenika

8 minuta za čitanje
0
372
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 1. jul 2019. – Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje predložiće Skupštini sadašnjeg vršioca dužnosti Prekršajnog suda u Beograda Milana Marinovića, kandidata Srpske napredne stranke, za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Sednica Odbora protekla je, u najvećoj meri, u oceni prethodnog poverenika Rodoljuba Šabića i pitanju da li novi poverenik treba da predstavlja kontinuitet sa njegovim radom.

Poslanik Đorđe Vukadinović, iz poslaničke grupe Nova Srbija Pokret za spas Srbije, koji je pokrenuo pitanje kontinuiteta sa radom prethodnog poverenika, je ocenio da će upravo od stava o tome zavisiti i glasanje o kandidatima.

Po njegovom mišljenju, Nevana Ružić je bolje osposobljena za taj posao od Šabića, kojem je zahvalio na podizanju ove institucije.

Poslanica Tatjana Macura, iz grupe Stranke moderne Srbije (SMS), jedne od predlagača Nevene Ružić kao kadnidatkinje, podsetila je da Ružić već desetak godina radi kod Poverenika i da je važno zadržati kontinutet.

I ostali kandidati su odlični, ali ona je makar za klasu bolja“, rekla je Macura, dodajući da je nephodno da Poverenik bude “apsolutno nezvisan od političkih uticaja“.

Sem SMS, Ružić su predložili i Demokratska stranka i poslanički klub Socijaldemokratska stranka Narodna stranka, ali poslanici ovih stranaka nisu prisustvovali sednici Obora, jer bojkotuju rad parlamenta.

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da je Šabić, pogotovo u poslednje dve godine, “nastupao kao političar“.

Poslanik SNS Marko Atlagić je rekao da je potreban kontinuitet institucije, a ne kontinuitet ličnosti, navodeći da je Šabić bio “politička ličnost“, dok “ljudski i moralni kvaliteti” Marinovića “garantuju da će služba Poverenika raditi dobro“.

Ubeđen sam da će on biti ličnost koja neće raditi za neku stranku ili pojedinca već u službi građana“, rekao je Atlagić.

Kandidati su kratko predstavili svoj dosadašnji rad i odgovarali na pitanja.

Marinović je rekao da je najvažnije da se stvori izvesnost, kao i u sudskom postupku: “Da u istim situacijama građani znaju: dobiće informaciju ili neće, podaci će biti zaštićeni u istoj meri, važno je jednako postupanje“, rekao je Marinović, navodeći da se tako dobija poverenje građana u instituciju za koji “ne smatra da je malo“.

Kontinuitet mora da postoji u funkcionisanju bilo koje institucije, pa i institucije Poverenika. S druge strane, smatram da je služba Povernika digla za sve ove godine na jedan određen ne tako mali nivo i ugled službe ali i poverenje građana i prepoznatljivost u javnosti“, rekao je Marinović, mada se, primetio je, kod građana, u široj javnosti, često brkaju pojmovi.

On je naveo da je radeći u pravosuđu mogao da primeti nedstatke koji se javljaju u praksi i kod zakona, jer je bio u kontatku sa oblastima koje se odnose na dostupnost informacija od javnog znača ili zaštitu podataka o ličnosti.

Podsetiviši da je niz godina na čelu Prekršanoj suda, on je rekao da je mogao da se kandiduje na novi mandat, ali nije želeo i smatra da će na mestu Poverenika, ako bude izabran, moći mnogo da pruži.

Ružić je, govoreći o svojoj viziji, rekla da je u oblasti slobodnog pristupa informacijama neophodan proaktivan pristup, čiji je cilj da se manje informacija traži jer su one već unapred dostupne.

Po njenim rečima, unapređenje u oblastima koje pokriva Povernik ne može da bude zadatak samo za njega, odnosno jednog organa, niti je to moguće nezavisno od drugih organa, prevenstveno sa Narodnom skupštinom.

Ona je navela da su nezavisni organi produžena ruka Narodne skupštine i pomoć u vršenju zakonodavne i kontrolne uloge ovog tela.

Najmanje reči je bilo o advokatu Bojanu Milosavljeviću, kandidatu Pokreta socijalista (PS) Narodne seljačke stranke Ujedinjene seljačke stranke, pa je poslanik PS Đorđe Komlenski rekao da nema razloga da neko ko se deset godina bavi ozbiljno advokaturom ne bude ozbiljno i uzet u razmatranje.

Članovi Odbora su uzvratili konstatacijom da su svi predloženi kandidati kvalitetni.

Predsednik Odbora Mirko Krlić, poslanik SNS, rekao je da o demokratičnosti rada skupštine govori i to da su ovog puta predložena tri kandidata za Poverenika, dok je ranije bio jedan, kao i da je predstavnicima nevladinog sektora omogućeno da prisustvuju sednici, jer je veliki broj njih podržao kandidaturu Nevene Ružić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…