Naslovna Civilno društvo Slavko Ćuruvija fondacija podnela prijavu REM-u protiv Televizije Kopernikus

Slavko Ćuruvija fondacija podnela prijavu REM-u protiv Televizije Kopernikus

3 minuta za čitanje
0
124
Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 06. maj 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv Televizije Kopernikus TV K:CN zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM.

Prijava je podneta  zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke Vladimira Đukanovića.

U saopštenju Fondacije navodi se da je TV Kopernikus prekršila Pravilnik REM o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji predviđa i da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti.

Na toj televiziji emituju se ili su se emitovale emisije “Na kraju dana sa Đukom“, “Dobro jutro sa Đukom” i “Na vezi sa Đukom“, čiji je Đukanović autor i voditelj.

Emisija “Na kraju dana sa Đukom” se od 13. januara emituje svakog radnog dana od 22.00 do 23.00 na TV Kopernikus TV K:CN. Ta emisija predstavlja kontinuitet ranijih emisija “Dobro jutro sa Đukom” u jutarnjem terminu iste televizije.

Tokom vanrednog stanja, emisija koju vodi Đukanović se emituje pod nazivom “Na vezi sa Đukom” od 12.00 do 13.15 svakog radnog dana.

Prema Fondaciji, emisije u osnovi predstavljaju aktuelno-informativni program koji čine informacije i analize o aktuelnim događajima i temama političkog, ekonomskog i uopšte iz javnog života.

Fondacija je istakla da je Đukanović, pored toga što emisiju koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, u emisiji 4. maja direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru,  čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost.

Imajući u vidu položaj Đukanovića u SNS, Fondacija smatra da kao urednik utiče “diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…