Naslovna Društvo Pravosuđe Sledeći korak: Optužnica protiv Haradinaja pred Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu?

Sledeći korak: Optužnica protiv Haradinaja pred Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu?

4 minuta za čitanje
0
632

Beograd, 27. april 2017. – Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je 27. aprila zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koga Srbija goni zbog ratnih zločina.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je povlačenje srpskog ambasadora iz Francuske na konsultacije. Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da je odluka bila očekivana i da je prava adresa za dostavljanje dokaza Sud za ratne zločine pripadnika OVK na Kosovu.

"Ovako je Srbija ponovo kompromitovana. Politici koja se zasniva na vrednostima koji ne mogu da dovedu do poštovanja ljudskih prava niti boljih odnosa u regionu, niti da doprinosu poverenju, neko mora da kaže da prestane", rekla je ona.

Nataša Kandić je za agenciju Beta rekla da je odluka suda u Kolmaru očekivana ako se imaju u vidu i postupanja pravosudnih instanci u vezi zahteva Srbije za izručenje Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević smatra da bi posle odluke o oslobađanju Haradinaja trebalo razmišljati o podizanju optužnice pred novouspostavljenim Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu.

Antonijević je agenciji Beta rekao da za početak Srbija može aktivno da doprinese tome da se podigne optužnica pred novoustanovljenim sudom za ratne zločine koje počinio OVK na Kosovu, i uspostavi saradnja sa tužilaštvom i specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimanom koji je nedavno izabran i koji je bio u Srbiji.

"To je nešto što može doprineti i ugledu Srbije, ali i da se o svemu onome što se dešavalo na Kosovu dođe do određene presude", rekao je Antonijević.

On veruje da je jedan od razloga za odluku koju je francuski sud doneo, taj što Srbija već dugo nije izabrala tužioca za ratne zločine, ali i neke druge stavke koje pokazuju da Srbija još mnogo toga mora učiniti kako bi obezbedila brza i efikasna suđenja, usklađena sa međunarodnim pravom koja se tiču ratnih zločina.

Antonijević je rekao i da se ni u kom slučaju u zemlji kao što je Francuska ne može govoriti o političkim pritiscima na sud.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Beograd, 06. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzo…