Naslovna Politika Slučaj prljave kampanje protiv Miodraga Sovilja evidentiran na Platformi Saveta Evrope

Slučaj prljave kampanje protiv Miodraga Sovilja evidentiran na Platformi Saveta Evrope

3 minuta za čitanje
0
457
Miodrag Sovilj

Strazbur, 29. novembar 2019. – Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara nalazi se i slučaj novinara Miodraga Sovilja.

Slučaj je na Platformi zbog, kako se navodi, “prljave kampanje” posle postavljanja pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako je navedeno na toj platformi, Sovilj je bio meta zastrašivanja, pretnji i prljave kampanje zvaničnika i medija bliskih vlasti. Kao razlog se navodi hospitalizacija predsednika Srbije nekoliko sati nakon što ga je Sovilj javno suočio sa optužbama o korupciji u vladi.

Podseća se da je Sovilj Vučića 15. novembra ispitivao o navodnoj ulozi oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u sumnjivoj kupovini državnog oružja i više puta ga pitao da li mu je poznat dokument koji je pokazivao na svom telefonu, a koji bi trebalo da dokazuje sukob interesa, navodi se na Platformi.

Kako se navodi, na Platformi piše da su usledila “zastrašivanja“, “pretnje” i “prljava kampanja” zvaničnika i medija koji su optuživali Sovilja da je “provocirao predsednika“, da je postupao “nepristojno“, “uvredljivo” i sa “nepoštovanjem” i da je to dovelo do pogoršanja zdravlja Vučića, što je predsednik kasnije negirao.

Podsećamo, Savet Evrope uvrstio je informaciju o uzbunjivaču iz valjevskog Krušika Aleksandru Obradoviću koji se nalazi u kućnom pritvoru na spisak pretnji po slobodu medija.

Navodi se i da je fotografija Sovilja preuzeta sa društvene mreže sa njegovog studentskog naloga i objavljena u medijima kako bi ga prikazali kao “alkoholičara” i “zavisnika“.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Slučaj je Platformi Saveta Evrope prijavila Evropska federacija novinara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…