Naslovna Društvo Smanjuju se šanse Evropske unije da bude svetski lider u borbi protiv klimatskih promena

Smanjuju se šanse Evropske unije da bude svetski lider u borbi protiv klimatskih promena

4 minuta za čitanje
0
270
klimatske promene

Brisel, 04. decembar 2019. – Evropska komisija je saopštila da verovatno neće uspeti da ispuni cilj koji je postavila za smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte do 2030.

Ovime su Evropskoj uniji smanjene i šanse da bude lider u svetu u borbi protiv promena klime.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) ocenila je da je, uz postojeće mere, EU na putu da u narednoj deceniji smanji emisiju ugljen dioksida (CO2) i drugih zagađivača koji doprinose zagrevanju planete za 30 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Sada EU planira da smanji tu emisiju za 40 odsto do 2030. a neki evropski lideri pozivaju da se cilj podigne na 55 odsto a da dugoročno cilj bude okončanje svih novih emisija do sredine veka.

Međutim, novi trendovi ukazuju na usporavanje napretka u oblastima poput smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte, industrijskih emisija, otpada, unapređenja energetske efikasnosti i udela obnovljive energije“, navela je EEA u izveštaju.

Sadašnji tempo napretka neće biti dovoljan da se dostignu klimatski i energetski ciljevi za 2030. i 2050. godinu“, upozorili su iz Agencije.

Izveštaj je objavljen za vreme Konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu gde predstavnici gotovo 200 zemalja razmatraju uzroke i posledice klimatskih promena.

Kada je reč o EU, očekuje se da nova Evropska komisija predstavi dugoročni plan borbe protiv globalnog zagrevanja u javnosti poznat kao Evropski zeleni sporazum.

Aktivisti borbe za životnu sedinu kažu da EU treba da pojača napore kako bi osigurala da i dalje bude moguće ostvariti cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. da se globalno zagrevanje ogranični na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka.

Sadašnji EU lideri su poslednja generacija koja može da spreči promene klime“, ocenio je direktor Mreže za klimatsku akciju Evropa (CAN Europe) Vendel Trio.

On je rekao i da je Evropski parlament nedavno simbolično proglasio “klimatsko vanredno stanje“. “Građani žele da oni deluju sada a ne za 30 godina“, dodao je Trio.

Izveštaj EEA pokazao je da “još postoji mogućnost da se ispune dugoročni ciljevi za 2030. i 2050.” ako zemlje pojačaju napore. Kako se dodaje, to će zahtevati bavljenje politički osetljivim pitanjima, poput subvencija na fosilno gorivo, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…