Naslovna Vesti Evropska unija Solarne elektrane u Češkoj varaju državu

Solarne elektrane u Češkoj varaju državu

2 minuta za čitanje
0
835

Češki Energetski regulatorni ured (ERU) pokrenuo je istragu protiv oko 1.000 solarnih elektrana koje su, da bi dobile veće dotacije od države, davale lažne podatke da u tmurnoj Češkoj proizvode jednako solarne energije kao u sunčanoj Kaliforniji.

Tužilaštvo je do sada dobilo prijave da istraži mahinacije u 20 solarnih elektrana. Solarne elektrane u Češkoj imaju pravo na visoke dotacije u prvih 15-20 godina rada. Za dotiranje obnovljivih izvora energije Češka godišnje izdvaja oko 1,7 milijarde evra.

"Imamo i nekoliko iskaza svedoka da su za proizvodnju električne energije koja je otkupljivana kao dotirana solarna koristili generatore. Zahvaljujući dotacijama, prodavali su struju sa zaradom", kazao je za Pravo 3. septembra portparol ERU Jirži Hvojka.

Prema dugogodišnjima statistikama čeških meteorologa, u Češkoj prosečno ima ukupno 1.200 do 1.270 sunčanih sati godišnje, kada iz solarnih panela može da se proizvodi električna energija.

Neke male solarne elektrane pretežno u poljoprivredi navodile su u zahtevu za dotacije čak 3.000 sati godišnje, što je za petinu više nego, recimo u Barseloni, u Španiji.

Autorski tekst  Daše Pavlović (dopisnice agencije Beta) možete pročitati na portalu euractiv.rs

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…