Naslovna Civilno društvo SOS Dečija sela Srbija obeležavaju 12 godina rada i tri godine rada Programa jačanja porodica u Obrenovcu

SOS Dečija sela Srbija obeležavaju 12 godina rada i tri godine rada Programa jačanja porodica u Obrenovcu

6 minuta za čitanje
0
752

Beograd, 14. novembar 2017. – SOS Dečija sela Srbija obeležila su 12 godina rada u Srbiji i 3 godine rada Centra za podršku porodici Obrenovac, jednog od Programa jačanja porodica koje SOS Dečija sela sprovode u Srbiji.

Tim povodom organizovana je proslava jubileja u Sportsko- kulturnom centru Obrenovac.

U okviru događaja predstavljeni su rezultati dosadašnjeg rada Centra i prikazana izložba radova koje su na radionicama održanim tokom prethodne tri godine izradili korisnici centra, kao i fotografija koje su na tim radionicama nastale.

Zajedno rešavamo probleme koji se javljaju na teritriji naše opštine i pružamo pomoć najugroženijoj deci i porodicama“, rekao je Dragan Mladenović, član veća za socijalna pitanja u Opštini Obrenovac, izrazivši nadu da će se uspešna saradnja Centra za podršku porodici Obrenovac i Opšine Obrenovac nastaviti i u budućnosti.

U uvodnom delu događaja o značaju saradnje sa Centrom za podršku porodici Obrenovac govorili su i Zoran Mirosavljević, direktor Centra za socijalni rad u Obrenovcu i Milica Radosavljević, pedagoškinja Srednje tehničke škole Obrenovac, ocenivši da su rezultati koje postiže tim Centra za podršku porodici efikasni, brzo vidljivi i u skladu sa potrebama svakog deteta i porodice pojedinačno.

Program jačanja porodica u Obrenovcu pokrenut je 2014. godine kroz projekat urgentne pomoći poplavljenim područjima, kao Centar za podršku porodici, čiji su ciljevi bili pružanje pomoći porodicama da samostalno funkcionišu i nastave sa dnevnim životnim aktivnostima u hitnoj situaciji, kao i podrška kreiranju zdravog, brižnog i stabilnog okruženja za odrastanje dece.

Centar za podršku porodici Obrenovac nastavio je svoj rad i nakon poplava, tako da danas program jačanja porodica u Obrenovcu funkcioniše kroz direktan rad stručnog tima sa porodicama, sa ciljem unapređenja kvaliteta života deteta u porodici, poštovanja prava deteta i podrške roditeljima u brizi o deci. Aktivnosti centra podrazumevaju psihološku, psiho-socijalnu, edukativnu i savetodavnu podršku. Članovi stručnog tima rade i na terenu, posećujući porodice u njihovim domovima.

SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja i jačanju snaga porodica i zajednica, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece.

U proteklih 12 godina, brinuli su u više od 140 dece sa teritorije cele Srbije, u hraniteljskim porodicama i programima za mlade u SOS Dečijem selu Kraljevo. Neki od njih su sada odrasli ljudi, uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

Kroz Programe jačanja porodica, koji se sprovodi u Beogradu, Nišu i Obrenovcu, osnažili su i sprečili izdvajanje dece iz 600 najugroženijim porodica.

Za vreme kriznih situacija, kroz programe  hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu 2010/2011, posle poplava u Kraljevu, Lazarevcu, Obrenovcu i još 30 opština, 2014 i 2015. godine, i za vreme izbegličke krize – od avgusta 2015. do danas, pomogli su više od sto hiljada dece i porodica.

Jedna od važnih komponenti rada je i podrška mladima koji su odrasli bez roditeljskog staranja i drugim mladima u riziku. Kroz  Centar „Jaki mladi“ biće obezbeđena pomoć u zapošljavanju 300 mladih sa teritorije Beograda.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…