Naslovna Civilno društvo SOS Dečija sela Srbija obeležila Međunarodni dan porodice

SOS Dečija sela Srbija obeležila Međunarodni dan porodice

4 minuta za čitanje
0
586

SOS dečija sela Srbija obeležila su 15. maj, Međunarodni dan porodice, nizom aktivnosti u Kraljevu, Nišu, Obrenovcu, i Preševu, u cilju podsećanja na osnovni zadatak – da svako dete raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari svoje potencijale. 

Kako se navodi u saopštenju, u Obrenovcu je taj dan obeležen na Gradskom trgu, gde su posetioci imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima Centra za podršku porodici, dok su najmlađi uživali u muzici i igrama koje su za njih pripremili animatori.  

Glavna atrakcija na štandu bilo je fotografisanje sa porukama koje ukazuju na značaj porodice i važnost porodičnih vrednosti.

Dan porodice obeležen je i u SOS Dečijem selu Kraljevu, gde je organizovan niz takmičenja edukativnog i zabavnog karaktera u kojima su, kao timovi, učestvovale SOS porodice. 

Tri pobednička porodična tima osvojila su simbolične nagrade, a nakon takmičarskog dela organizovana je zajednička proslava.

Centar za podršku porodicama "Putokaz" i mobilni edukativni tim "Superautobus" predstavili su se na manifestaciji "Dan porodice" u Čairskom parku u Nišu.

Nišlije je privuklo fotografisanje sa porukama koje ukazuju na značaj porodice, izrada ramova za fotografije sa decom i roditeljima, kao i izrada porodičnog stabla i igre sa decom i roditeljima.

I u Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, održana je kreativna radionica "Dom je tamo gde je porodica", kroz koju je  sa decom izbeglicama sa Bliskog Istoka i njihovima porodicama obeležen ovaj dan.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosi 25.4 odsto, a među najugroženijima su mnogočlane porodice i samohrani roditelji. 

U saopštenju se upozorava da siromaštvo drastično utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta. 

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština UN ustanovila da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…