Naslovna Društvo SOS Dečja sela: Na evidenciji centara za socijalni rad nalazi se 25,8 odsto dece u Srbiji

SOS Dečja sela: Na evidenciji centara za socijalni rad nalazi se 25,8 odsto dece u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
134
dete

Beograd, 23. jun 2022. – Od ukupnog broja dece u Srbiji, a prema podacima iz 2020. godine reč je o skoro 1,2 miliona, čak 25,8 odsto se nalazi na evidenciji centara za socijalni rad, saopšteno je iz SOS Dečja sela Srbija.

U saopštenju se navodi da ovako visok procenat zastupljenosti dece u sistemu socijalne zaštite ukazuje da su deca najranjivija kategorija stanovnika u Srbiji.

Broj dece koja su izmeštena iz svojih porodica u 2020. godini, na teritoriji Srbije, bio je 814, a glavni razlozi su neadekvatno roditeljsko staranje i nasilje nad decom, zbog čega je izmešteno čak 67 odsto od ukupnog broja dece. Navedeni podaci upozoravaju, ali i pozivaju na neophodnost preventivnih usluga u radu sa porodicom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u proteklih devet godina, kroz centre za podršku porodici u Nišu, Gadžinom Hanu, Beogradu, Kraljevu, Čačku Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, stručnu savetodavnu, psiho-socijalnu, edukativnu i materijalnu pomoć organizacije SOS Dečija sela Srbija dobilo više od 1.600 porodica, u kojima je preko 3.700 dece i 2.700 odraslih.

Međunarodna organizacija SOS Dečija sela, koja okuplja nacionalne organizacije u više od 130 zemalja i teritorija sveta, među kojima je i Srbija, danas obeležava 73 godine rada.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Zašto nema mnogo prijavljenih krivičnih dela protiv životne sredine?

Beograd, 15. avgust 2022. – Prema podacima iz pravosudne statistike imamo veoma mali…