Naslovna Politika Spaić: Projektno finansiranje medija postalo svoja suprotnost

Spaić: Projektno finansiranje medija postalo svoja suprotnost

7 minuta za čitanje
0
303
Tamara Spaić

Beograd, 24. mart 2020. – Jedno od vrlo važnih prava koje nas štiti od pandemija i bolesti je pravo napravovremeno i tačno informisanje, izjavila je FoNetu novinarka Tamara Spaić.

Spaić misli da je upravo to pravo na meti sadašnje vlasti i plaši se da smo na milimetar od uvođenja apsolutne cenzure.

Ona je u serijalu razgovora Presstup podsetila da smo već petog dana posle uvođenja vanrednog stanja imali situaciju da predsednica Vlade Ana Brnabić odbije da odgovori na pitanja novinara.

Samo je predstavnik Javnog servisa smeo da postavi jedno pitanje. Sve bi bilo u redu da je Javni servis ono što bi trebalo da bude, ali smo mi u međuvremenu izgubili mnogo od poverenja u njega“, ocenila je Spaić.

Kako je predočila, izveštavanje u doba korone je izveštavanje u podeljenoj medijskoj stvarnosti.

Mi smo, sa tim našim malim ludilom u medijskoj sferi, podelama, poplavom lažnih vesti i etiketiranjem, uleteli ujedno opšte, veliko ludilo, i ko se tu snađe, pričaće“, predvidela je Spaić.

Pripremajući društvo za uvođenje vanrednog stanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “mi ulazimo u rat“, ukazala je Spaić i napomenula da “u ratu prvo strada istina“.

Prema njenim rečima, lažne vesti su plasirali predsednik, predstavnici Kriznog štaba i ministri.

Kako je primetila, krajem februara, “dok su se svi još smejali tom najsmešnijem virusu“, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da će “naši naučnici da proizvode vakcinu“.

“Znači, mi svi treba da se opustimo i da čekamo tu vakcinu“, obrazložila je Spaić i podsetila na “razne gluposti“, poput onih da je po sredi zavera, “da virus nije pravi” i da opasnost “nije realna“, nego nekakva geopolitička borba protiv Kine.

To je prvo lansirao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na stranu što je njegov odlazak u Kinu bio vrlo problematičan, jer je širio lažnu nadu i lažnu svest da to nije ništa strašno i da nas to neće pogoditi“, ukazala je Spaić.

Ona je naglasila i da je “naša čuvena doktorka Danica Grujičić” na svom vlogu, “koji je brzo postao viralan”, objašnavala da je to “virus koji su smislili Amerikanci“, i koji je “poslat na Kineze i od koga samo oni mogu da se zaraze”.

To je bilo u vreme kada je već počela opasna situacija u Italiji, kada je postalo jasno da će Evropa, prenapučena i stara, i sa demokratijom koja je naglo suspendovana, veoma stradati od virusa“, objasnila je Spaić.

Ona smatra da ima solidarnosti među novinarkama i novinarima, ali napominje da se pod pojmovima novinari i novinarke ne podrazumevaju svi medijski radnici.

Kako je ocenila, u medijima koji imaju najveći domet među građanima “mi imamo poplavu tih nekih Barbara“.

Nekada se govorilo da su to “držači mikrofona“, da bi sada postali “pojačivači držača mikrofona” koji nemaju sa kim da se solidarišu, jer “oni nisu novinari“, smatra Spaić.

Za “ono malo novinara” preostalih u “osiromašenim” medijima, ona ističe da su solidarni, ali i da su “već umorni“.

Prema njenom mišljenju, najveći broj novinara su ili prekarni radnici ili “im preti da to postanu“, jer je “kapitalizam koji je došao sve to uništio“.

Spaić je uverena da je stanje dodatno pogoršalno onim što se u Srbiji događalo sa profesionalnim medijima, jer su ostajali bez para preko projektnog finansiranja, koje se pretvorilo u svoju suprotnost.

Kako je ocenila, finansiraju se tabloidni mediji, oni koji su bliski vlastima, kao i oni “čiji su direktni vlasnici, preko supruga i sinova, predstavnici vlasti“.

Medijska scena je podeljena i na njoj postoje mediji koji, “ako vlast laže, oni prenaduvano lažu“, protumačila je Spaić.

To je “sirotinjska” scena na kojoj vlada opšte nepoverenje, rekla je ona i upozorila “da će nam to doći glave, što se sada vidi po tome kako ljudi reaguju čak i na zvanična upozorenja“.

Čak i kada lekari objašnjavaju koliko je opasno da izlazimo i sedimo po kafićima“, zaključila je Spaić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…