Naslovna Vesti Svet Spasić: Kašmir preti međunarodnoj stabilnosti

Spasić: Kašmir preti međunarodnoj stabilnosti

7 minuta za čitanje
5
524
Kašmir

Beograd, 5.mart 2019. – Indija i Pakistan su mnogo puta vodile oružane sukobe u Kašmiru.

Autor teksta: Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar

Nakon uzastopnih vojnih udara sa obe strane, ovoj region bi ponovo mogao ući u novi sukob. Do eskalacije sukoba je došlo, kada je pakistanska vojska , odnosno njena avijacija oborila dva indijska borbena aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru.

Jedan avion se srušio u Pakistanu, a jedan u delu Kašmira koji kontroliše Indija. Zatim je Indija  odbila napad iz Pakistana , i  oborila pakistanski avion.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Kina su zatražile suzdržanost na obe strane. Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Indiju i Pakistan da direktno komuniciraju i spreče dalju eskalaciju sukoba.

Radi se o državama koje imaju nuklearno oružje. Sukobi se vode na liniji razgraničenja koja se proteže do delova Kašmira kojim upravljaju Indija i Pakistan.

Inače Kašmir je region koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine.

Kašmir je podeljen na tri regiona: Indijski (Džamu i Kašmir) u kome se nalazi srednji i južni deo, i koji pokriva 45 % Kašmira, zatim Pakistanski (Azat Kašmir I Gilgit-Balistan) u kome se nalazi severozapadni deo  i pokriva 35% i Kineski (Aksai Čin) u kome se nalazi severoistočni koji pokriva 20% teritorije Kašmira.

Zvanično Indija nikada nije potvrdila podelu Kašmira , dok Pakistanske strane priznaju Kašmir kao spornu teritoriju. Kašmirska dolina se nalazi na 1700 metara nadmorske visine.

Britanska imperija je dala nezavisnost Indiji 1947. godine. Spor se fokusirao na Kašmir od samog početka. U to vreme većinsko stanovništvo su bili muslimani a vladar je bio hindus. Vladar Kašmira nadao se da će dobiti nezavisnost ili barem autonomiju ali je na kraju morao da traži pomoć od Indije. Do toga je došlo kada su granicu Kašmira prešla naouružana muslimanska plemena .

Maharadža je to nazvao invazijom, nekoliko dana kasnije potpisan je ugovor o priključenju Kašmira Indiji, a na teritoriju Kašmira došla je indijska vojska. Pakistan je bio protiv toga i do danas nije priznao Kašmir kao deo Indije.

U sukob se 1962. godine umešala i treća država Kina, ona je započela oružani sukob sa Indijom , poznatiji kao Kinesko-indijski rat, posledice ovog rata je okupacija regiona Aksai od stane Kine.

Međutim, pošto referendum koji su tražile UN se nikada nije sproveo odnosi između Indije i Pakistana su doveli do još dva rata od 1965-1972 i 1999. godine. Granica u Kašmiru se i dalje naziva kontrolnom linijom. Stanovništvo je i dalje podeljeno a mnogi žele ujedinjenje sa Pakistanom.

Potencijalni objekti nemira potiču iz Pakistana, mnoge terorističke grupe nalaze utočište na teritoriji Pakistana. Teroristička grupa Jaiš-e-Mohamad, je odgovorna za brojne terorističke napade na indijskom tlu, uključujući i napad na indijski parlament 2001. godine.

Postavlja se međutim pitanje zašto je sukob u Kašmiru bio nerešen.

Kao i druge kneževine Kašmir je morao da odluči kome će se pridružiti Indiji ili Paskistanu. Kašmir je u početku bio nezavisna i veoma konkuretna pokrajna. Obe zemlje vide Kašmir kao suštinski deo njihove teritorije i sopstveni nacionalni identitet.

 Indija i Pakistan se sada smatraju de fakto nuklearnim slilama, sa kojima se ostatak sveta nada, da će obe vlade ponašati dovoljno racionalno kako se nuklearna katastrofa ne bi dogodila. Mnoge zemlje izrazile su zabrinutost zbog situacije, uključujući Nemačku i SAD koja poziva Pakistan na razbijanje terorističkih grupa.

Indijska vlada opravdava svoju reakciju na brojne terorističke napade koje je počinio Pakistan. Sa druge strane Pakistan redovno poriče svoju odgovornost. Ono što je sigurno da je dijalog put do mira.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…