Naslovna Politika Evropska unija Spasić: Populizam preti Evropskim izborima

Spasić: Populizam preti Evropskim izborima

6 minuta za čitanje
5
290
evropski parlament

Beograd, 9. april 2019. –  Ankete predviđaju dobitak za stranke koju su kritične prema Evropskoj uniji na evropskim izborima, demohrišćani i socijaldemokrate više ne ostvaruju većinu, pa će morati tražiti nove partnere.

Autor teksta: Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar

Još je prilično tiho. Vodeći kandidati za evropske izbore već su u jeku izborne kampanje i turneje po glavnim gradovima Evropske unije. Ali većina građana ne dobija ništa od toga. Od njih se uskoro traži da glasaju za novi Evropski parlament, za samo mesec dana.

Krajem maja, oko 400 miliona građana Evropske unije će odlučiti o budućnosti svoje zajednice. Oni odlučuju o kursu koji Evropa traba da preduzme u narednih pet godina. Izgleda da se kontinent nalazi na ozbiljnoj raskrsnici.

To je fermentacija u Evropi. Bilo u Italiji, Mađarskoj ili Francuskoj, mnogi građani smatraju da Evropska unija ne ispunjava svoje obećanje sigurnosti. Izbeglička kriza ostavila su korenite posledice i podele poslednjih godina. A uz to dodajmo Bregzit, kao i napetost u transatlanskim odnosima i strah da će ga kineska ekonomska sila ostaviti iza sebe.

Sve ove brige dovode glasače do mogućnosti da u okviru izbora, izaberu ekstremniju stranu. Evropski izbori prete populističkoj pobuni. Prema anketama kritičari Evropske unije će verovatno dobiti više glasova nego ikada ranije. I po prvi put od prvih direktnih izbora 1979. godine, demohrišćani i socijaldemokrate će verovatno izgubiti svoju apsulutnu većinu.

Evropska unija ne suočava se samo između pro-i anti-Evropljana, veliki problem je zastoj u zakonodavstvu, često treba mnogo vremena da se donesu odluke u Evropskoj uniji, kao što je zakon o pravičnoj raspodeli tražilaca azila. Pronalaženje kompromisa će biti još teže u budućnosti.

Do sada, Evropska narodna stranka (EPP) i Socijaldemokrate određuju događaje u Strazburu i Briselu. Ali prema anketi Evropskog parlamenta, uskoro bi trebalo da se završi, narodne stranke se suočavaju sa ozbiljnim problemima. Verovatno će morata da se udružuju sa drugim grupama da bi mogli da izaberu novog predsednika Evropske komisije. Moguća je koalicija s liberalima i pokretom francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ali možda će trebati još jedna grupa da bi postigli većinu, na primer, Zeleni. To će  biti sve samo ne lako. Na kraju krajeva, oni bi u tom slučaju podržali jednog od vodećih kandidata Evropske narodne stranke Manfreda Vebera (CSU) kao naslednika Žan-Klod Junkera. U Evropskoj narodnoj stranci sve više pozivaju na izbacivanje Orbana i njegovog Fidesa, jer su oni protiv Evropske unije.

Desničarske stranke su najjače snage u tri od šest zemalja koje glasaju na evropske izbore. U Francuskoj, to je Nacionalni front Marin Le Pen sa 23%, u Italiji Severna liga sa 33,4% a u Poljskoj je to Pravo i pravda.

Konzervativna Evropska narodna stranka, koja uključuje CDU i CSU, mora stoga očekivati gubitak 43 mesta, Socijalistička grupa gubi još više 45 mesta.

Šefovi država i vlada pokazuju koliko se politička klima od predhodnih izbora promenila u Evropi. U Italiji više ne vladaju socijaldemokrate, već populisti. U Poljskoj vladaju nacionalisti. A u Španiji, nekoliko sedmica pre evropskih izbora, bira se novi parlament, gde će socijalisti najverovatnije izgubiti vlast, a populisti dobiti, što pokazuje i najnovija anketa o rastu ultradesničarske stranke Voks.

Što se više zagovornici i protivnici Evropske unije sukobljavaju, to je veća opasnost da će sama Unija biti potpuno paralisana. Ako se institucije međusobno blokiraju Evropa će ostati nesposobna za akciju. To bi bilo u duhu autokratskih država poput Rusije i Kine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kompaniji SBB zabranjeno postavljanje kablovske mreže po Srbiji, država omogućava monopol drugom operatoru

Beograd, 16. januar 2020. – Kompanija SBB je saopštila da joj je zabranjeno da posta…