Naslovna Civilno društvo Spomenik u Batajnici

Spomenik u Batajnici

2 minuta za čitanje
0
792
Fond za humanitarno pravo

Beograd, 08. februar 2017. (Peščanik) – Fond za humanitarno pravo pokrenuo je inicijativu za osnivanje memorijalnog centra na mestu otkrivanja tela u Centru „13. maj“, sa ciljem odavanja počasti žrtvama i doprinosa pamćenju o zločinima počinjenim i prikrivanim od strane institucija Republike Srbije.

Od 2001. godine do danas u Srbiji su na četiri lokacije – u Batajnici kod Beograda, Petrovom Selu blizu Kladova, obali jezera Perućac nadomak Bajine Bašte i Rudnici kod Raške – otkrivene masovne grobnice sa najmanje 941 telom ubijenih albanskih civila – muškaraca, žena i dece.

Peticija za osnivanje memorijalnog centra može se potpisati ovde.

Ni na jednoj od četiri lokacije nikada nije postavljena spomen ploča ili drugo obeležje koje bi podsećalo na činjenicu da su na tim mestima u tajnoj državnoj operaciji pokopana tela stradalih u zločinima počinjenim od strane Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije na Kosovu.

Najveći broj tela, njih 744, ekshumiran je iz više masovnih grobnica u Batajnici nadomak Beograda. Tela su 1999. godine pokopana, a 2001. godine pronađena u Centru za obuku Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije „13. maj“. Nakon ekshumacija, masovne grobnice su zatrpane, poravnate i na njima je do danas nesmetano nastavljena „svakodnevna obuka“ policijskih specijalaca.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog s…