Naslovna Politika Evropska unija Srbi postali najbrojniji gastarbajteri u Slovačkoj

Srbi postali najbrojniji gastarbajteri u Slovačkoj

4 min read
0
431
Bratislava

Bratislava, 3. novembar 2017. – Državljani Srbije su u Slovačkoj ove jeseni najbrojniji strani radnici, objavio je 3. novembra slovački Centar za rad, socijalna pitanja i porodicu.

U slovačkim preduzećima u septembru je radilo, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, više od 8.500 državljana Srbije, što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine.

Nešto manje od 8.500 je Rumuna koji rade u Slovačakoj, za 1.100 više nego u istom periodu 2016, a na trećem mestu su Česi kojih je među stranim radnicima bilo 4.500, što je za skoro 600 više nego pre godinu dana.

Svaki peti stranac, ukupno njih 12.700, zaposlen je u Slovačkoj u Bratislavi, zatim u regionu Trnave, jednom od centara automobilske industrije, u kojem je radilo 9.500 stranih radnika.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 više nego u istom periodu 2016. godine.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj, preduzeća poslednje dve godine muku muče da nađu radnike a niska nezaposlenosti i odbijanje Slovaka i Čeha da rade neke poslove ili poslove za suviše nisku platu počinje da ugrožava i već ugovorene isporuke i poslove preduzeća. Zato raste pritisak privrede na vlade tih zemalja da olakšaju uvoz radne snage iz trećih zemalja, sa Balkana i iz Ukrajine.

Slovački premijer Robert Fico još proletos je upozorio da nedostatak radne snage postaje jednaka kriza za Slovačku kao što je bila velika nezaposlenost.

Stopa nezaposlenosti u Slovačkoj je 8,5% ali je struktura nezaposlenih takva da privreda nije u stanju da Slovacima popuni čak 50.000 radnih mesta. Zato se preko posredničkih agencija dovode gastarbajteri iz Srbije, Bugarske ili Rumunije.

Istovremeno se češki sindikati, kao što je upozorio i slovački premijer, bune zato što dolazak jeftinije radne snage, a u Češkoj je najviše Ukrajinaca, preko često sumnjivih posredničkih agencija koje iskorišćavaju strane radnike za bedno plaćen teški rad uz nedostojan smeštaj a same ubiru profit, sprečava rast zarada u Češkoj.

Odlazeća češka vlada premijera Bohuslava Sobotke tragala je za zakonskim rešnjima da se gastarbajterima obezbede jednaki uslovi za rad kakve imaju Česi, da preduzeća u kojima su zaposleni preuzmu za njih veću odgovornost a ne da se prave da ih se ne tiče jer su oni formalno zaposleni posredničkih agencija, i obezbede im normalan smeštaj kako bi mogli da dovedu porodice, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…