Naslovna Društvo Srbija da pojača napore na rešavanju diskriminacije Roma

Srbija da pojača napore na rešavanju diskriminacije Roma

3 minuta za čitanje
0
181
Savet Evrope

Strazbur, 19. april 2021. – Srbija treba da nastavi i da pojača napore na odlučnom rešavanju strukturne diskriminacije Roma, ocenjeno je u preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) objavljenim na zvaničnom sajtu SE.

Intenziviranje napora je, kako se navodi u izveštaju, neophodno u pogledu “njihovog državljanstva, stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, kao i na planu poboljšanja njihovog učešća u ekonomskom i socijalnom životu“.

Među merama koje Komitet preporučuje, u cilju bolje primene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, nalazi se i podizanje svesti pripadnika romske manjine koji žive u neformalnim naseljima, kao i relevantnih radnika u zajednici, o zakonodavnim standardima i pravnim lekovima koji su na raspolaganju žrtvama diskriminacije.

Prioritet treba dati ekonomskoj revitalizaciji područja gde žive pripadnici nacionalnih manjina u perifernim i ekonomski zaostalim oblastima, uključujući poboljšanje infrastrukture i podsticaje za veće mogućnosti zapošljavanja, navodi se u rezoluciji o primeni Okvirne konvencije, koju je Komitet usvojio na sastanku 15. aprila.

U dokumentu se ukazuje i na potrebu uklanjanja svih oblika segregacije romske dece i njihovog uključivanja u redovno obrazovanje.

Navodi se i da treba pojačati napore na sprečavanju njihovog odsustvovanja sa nastave i ranog napuštanja škole, između ostalog uključivanjem i pedagoških asistenata.

Ocenjeno je i da što pre treba usvojiti i primeniti konkretne i efikasne mere u cilju većeg predstavljanja nacionalnih manjina u javnoj administraciji.

Među preporukama je i pokretanje kampanje informisanja uoči narednog popisa, kako bi se podigla svest pripadnika nacionalnih manjina o prednostima i koristima njihovog učešća u popisu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zaštita životne sredine četvrta na listi prioriteta građana Srbije

Beograd, 15. decembar 2021. – Građani Srbije su zaštitu životne sredine stavili na č…