Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Srbija morala da odobri kvotu za cigarete

Srbija morala da odobri kvotu za cigarete

3 minuta za čitanje
0
868

Srbija je bila prinuđena da odobri kvotu za povlašćeni uvoz duvana iz EU jer je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno da EU dobije trgovinske povlastice koje je prema ranijim sporazumima imala njena nova članica, rečeno je na sednici skupštinskog odbora za poljoprivredu.

Proizvođači duvana, koji smatraju da je takav ustupak štetan za domaću industriju, pozvali su vlasti da umanje negativne posledice tako što će uvesti jasna pravila za dodelu kvota za povlašćeni uvoz iz EU. Na sastanku, na kojem su učestvovali i predstavnici Delegacije EU, ukazano je i na problem necarinskih barijera kojima Hrvatska štiti tržište duvana, a na koje Srbija sada ima pravo da se žali Briselu.

Danilo Golubović iz Ministarstva poljoprivrede rekao je 4. novembra na sednici odbora da je koncesija data po automatizmu koji se primenjuje za sve zemlje koje imaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Naime, nakon ulaska Hrvatske u EU pokrenuti su pregovori o adaptaciji adaptacija SSP-a sa zemljama regiona. Pregovori se vode po jasno utvrđenom mehanizmu. U slučaju duvana određena je kvota od 1.625 tona za privilegovan uvoz, a ta količina utvrđena je na osnovu uvoza duvana iz Hrvatske u Srbiju pod povlašćenim uslovima iz Cefta sporazuma u periodu od 2009. do 2011. godine. 

O tome su i druge zemlje regiona vodile pregovore i sve osim Bosne i Hercegovine su odobrile nove ustupke i počele da primenjuju. BiH se svojim protivljenjem izlaže riziku da joj EU ukine povlastice za izvoz robe u EU koje je odobrila nezavisno od SSP-a, a to bi za njenu privredu bilo pogubno, rekao je Golubović. 

Opširniju informaciju o kvotama za cigarete možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropski parlament usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji

Brisel, 16. decembar 2021. – Poslanici Evropskog parlamenta su ubedljivom većinom us…