Naslovna Civilno društvo Srbija na 48. mestu po dobročinstvu na na listi Svetskog indeksa davanja

Srbija na 48. mestu po dobročinstvu na na listi Svetskog indeksa davanja

2 minuta za čitanje
0
29
Nacionalni dan davanja

Beograd, 02. septembar 2021. – Srbija je na 48. mestu po dobročinstvu na listi Svetskog indeksa davanja 2021. godine.

To je saopštila Fondacija Ana i Vlade Divac.

Kako se navodi u saopštenju, to je skok, jer se 2018. Srbija nalazila na 129. mestu i od uvođenja Svetskog indeksa davanja 2010. konstantno je bila među zemljama sa najnižim rezultatima.

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), 2018. godine Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac, počela je projekat za unapređenje okvira za davanje, koji je u prethodne četiri godine radio na promovisanju filantropije i stvaranju podsticajnijeg okruženja za davanje, što omogućava i inspiriše sve veći broj ljudi i kompanija da čine dobra dela i doniraju više.

Prema izveštaju koji je Katalist Balkans objavio u maju ove godine, tokom 2020. građani i kompanije u Srbiji donirali su više od 90 miliona evra za opšte dobro, što je 2,7 puta više nego u 2019.

To pokazuje da su davanja u Srbiji bila značajno veća, uprkos teškim okolnostima izazvanim pandemijom kovida.

Među prvih pet nacija koje su najviše donirale prema listi za 2021. godinu su Indonezija, Kenija, Nigerija, Mjanmar i Australija.

U Srbiji je u 2020. godini Koalicija za dobročinstvo organizovala mnoge aktivnosti koje su promovisale dobročinstvo i mobilizaciju resursa za opšte dobro, uključujući i onlajn Festival filantropije, koji je angažovao 170.000 građana, kao i promociju platforme za prikupljanje donacija Donacije.rs, koja je omogućila lokalnim neprofitnim organizacijama da prikupe sredstva kako bi odgovorile lokalnim potrebama tokom pandemije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…