Naslovna Politika Srbija na 72. mestu po indeksu globalne konkurentnosti

Srbija na 72. mestu po indeksu globalne konkurentnosti

2 minuta za čitanje
0
168
Svetski ekonomski forum

Ženeva, 09. oktobar 2019. –  Srbija je ostvarila napredak u osam oblasti na Listi globalne konkurentnosti i nalazi se na 72. mestu, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) za 2019.

U 2018. Srbija je bila na 65. poziciji na toj listi ali je vrednost indeksa za ovu godinu ostala nepromenjena (60,9 od maksimalnih 100), što znači da su druge zemlje ostvarile veći napredak.

U izveštaju je rangirana 141 privreda na osnovu 103 indikatora u 12 oblasti.

Napredak je Srbija ostvarila u oblastima institucije, infrastruktura, veštine, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, dinamika poslovanja i sposobnost za inoviranje.

U oblasti makroekonomske stabilnosti Srbija je zadržala istu poziciju dok je smanjenje vrednosti zabeleženo u oblastima usvajanje IKT, zdravstvo i tržište proizvoda.

Sa indeksom 60,9 Srbija je na nivou proseka, ali je i ispod proseka zemalja u okruženju za oko jedan poen.

Među prvih pet zemalja na Listi globalne konkurentnosti su Singapur, SAD, Hong Kong, Holandija i Švajcarska, a na poslednjem mestu je Čad.

U regionu najslabije su rangirane BiH (92), Severna Makedonija (82) i Albanija (81), dok je Hrvatska na 63. poziciji, Crna Gora 73, Rumunija 51, Bugarska 49, Mađarska 47, a Slovenija je na 35. mestu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…