Naslovna Društvo Srbija na smetlišta baca milione evra vredne sirovine

Srbija na smetlišta baca milione evra vredne sirovine

3 min read
0
635

Valjevo, 13. oktobar 2017. – Analiza upravljanja otpadom, koju je uradilo udruženje Ars Nova iz Valjeva, pokazuje da svest o otpadu kao resursu u Srbiji i dalje ne postoji i da, usled nedostatka infrastrukture, loše organizacije i izostanka primene savremenih tehnologija, Srbija, godišnje, na smetlišta baci sirovine vredne više miliona evra.

Analizu upravljanja otpadom izradilo je udruženje Ars Nova iz Valjeva, u okviru projekta Provera EU stvarnosti koji se realizuje u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju. 

Kako bi se rešio problem nesanitarnog odlaganja otpada u 11 opština Kolubarskog regiona, udruženje je pokrenulo inicijativu za rešavanje statusa regionalne deponije koja već dve godine čeka dozvolu nadležnih organa. 

Prema procenama nadležnih organa u Srbiji se danas organizovano sakuplja i skladišti oko 60% komunalnog otpada (komunalni otpad jeste otpad iz domaćinstava – kućni otpad –  kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava sličan otpadu iz domaćinstva), pri čemu je organizacija sakupljanja otpada u ruralnim područjima na znatno nižem nivou.

Analize pokazuju da u Srbiji, izuzev odlaganja na deponijama – što je sistem koji bi trebalo svesti na minimum, ne postoji sistemski organizovano odvojeno sakupljanje, sortiranje i reciklaža otpada. Postojeći stepen reciklaže, odnosno iskorišćenja otpada je jako nizak i iznosi manje oko 4 posto, dok je u zemljama Evropske unije taj procenat desetostruko veći ( reciklira se oko 40% komunalnog otpada).

Upravljanje otpadom, a naročito sakupljanje i razvrstavanje otpada je ekološko, ali i ekonomsko pitanje u kojem leži veliki potencijal što potvrđuje i podatak da industrija otpada u EU ostvaruje 24 milijarde evra godišnje i zapošljava pola miliona ljudi. 

Procene su da bi „zeleno zapošljavanje“ moglo direktno da utiče na smanjenje siromaštva i povećanje zaposlenosti te da bi stepen zaposlenosti u sektoru otpada mogao da poraste za oko 10%.

Tekst Jovane Strahinic, u celosti, možete pročitati na sajtu Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…