Naslovna Vesti Srbija Srbija nazadovala u borbi protiv trgovine ljudima

Srbija nazadovala u borbi protiv trgovine ljudima

5 minuta za čitanje
0
88
trgovina ljudima

Beograd, 20. jul 2022. – U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu konstatovano je da je Srbija nazadovala.

Izveštaj o trgovini ljudima je glavno diplomatsko i dijagnostičko sredstvo američke vlade za usmeravanje odnosa sa stranim vladama o trgovini ljudima, navodi NVO ASTRA.

Dodaju i da izveštajocenjuje napore vlada širom sveta u borbi protiv trgovine ljudima tokom prethodne godine i ističe strategije za rešavanje ovog zločina i zaštitu žrtava“.

U uvodnom delu izveštaja konstatuje se da je trgovina ljudima i dalje globalni problem ogromnih razmera, koji obuhvata preko 25 miliona žrtava širom sveta.

Istaknuti  su i trenutni trendovi koji doprinose njegovom produbljivanju, a to su rat u Ukrajini i njime izazvane migracije, klimatske promene i katastrofe koje takođe doprinose migracijama i sve veći broj dece žrtava.

ASTRA SOS telefon za pomoć žrtvama trgovine ljudima i prevenciju ovog problema je +381 11 785 0000 ili 0800 101 201 (besplatno za pozive iz Srbije) je dostupan za građane svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

Deo izveštaja koji se bavi stanjem u Srbiji na polju borbe protiv trgovine ljudima ocenjuje da Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini.

Izveštaj pohvaljuje porast broja pokrenutih istraga protiv više osumnjičenih i reviziju indikatora za identifikaciju žrtava trgovine među školskom decom, kao i činjenicu da je Vlada povećala resurse Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji je sklopio sporazume sa kompanijama za obezbeđivanje hrane, proizvoda za higijenu i drugih donacija za žrtve.

Pored toga, Vlada je razvila koordinaciono telo za podršku žrtvama tokom krivičnog postupka, formirala četiri posebne radne grupe za različita pitanja borbe protiv trgovine ljudima i imenovala Ombudsmana za nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima.

Od maja 2012. ASTRA vodi i Evropski broj za nestalu decu 116 000 na teritoriji Srbije koji je dostupan 24/7.
 

Međutim, kako se navodi u uvodnom delu izveštaja za Srbiju, Vlada nije pokazala sve veće zalaganje u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, čak ni s obzirom na uticaj pandemije COVID-19 na njen kapacitet za borbu protiv trgovine ljudima. Vlada nije učinila proaktivne napore da identifikuje žrtve, a implementacija standardnih operativnih procedura (SOP) za identifikaciju je ostala neadekvatna.

Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima je i dalje u 2021. nedostajalo osoblje, veštine i resursi neophodni za doslednu procenu žrtava i koordinaciju zbrinjavanja; sklonište koje vodi Centar ostalo je zatvoreno zbog nemogućnosti da dobije dozvolu. Savet za borbu protiv trgovine ljudima nije se sastajao tokom 2021, a Vlada nije usvojila Nacionalni akcioni plan (NAP) za 2021-2022.

Izveštaj apostorfira da je saučesništvo u zločinima trgovine ljudima i dalje je zabrinjavajuće, odnosno da Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve, niti u potpunosti istražila verodostojne navode da je oko 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prinudnom radu u fabrici u vlasništvu Narodne Republike Kine (NRK). Naravno, radi se o fabrici Linglong iz Zrenjanina. Zbog toga je Srbija spuštena na listu za nadzor u krugu 2.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…