Naslovna Borba protiv korupcije Srbija ne ispunjava preporuke EU o sprečavanju korupcije

Srbija ne ispunjava preporuke EU o sprečavanju korupcije

2 min read
0
342
Poglavlje 23

 Beograd, 29. mart 2018. – Srbija treba da uradi temeljnu reviziju Akcionog plana za Poglavlje 23 pregovora sa EU, o pravosuđu, jer najveći deo planiranog nije urađen, i nema sistemskog rešenja za borbu protiv korupcije, ocenila je Transparentnost Srbije (TS).

TS je saopštila da je pratila sprovođenja 13 preporuka iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i 75 aktivnosti i utvrdila da je samo 11 odsto aktivnosti u potpunosti realizovano, a 40 odsto delimično.

Akcioni plan za Poglavlje 23 usvojen je 2016. ali su mnoge aktivnosti započete i ranije. 

"Stvari se nisu odvijale kako je zamišljeno ni u jednoj od posmatranih oblasti, pri čemu je stanje najlošije kad je reč rešavanju 'nezakonitog bogaćenja', koordinaciji borbe protiv korupcije, razmatranju preporuka Saveta za borbu protiv korupcije, kontroli finansiranja stranaka i sprečavanja sukoba interesa", navela je TS.

U nekoliko posmatranih oblasti (sukob interesa, finansiranje partija, javne nabavke) primena Akcionog plana nije moguća zbog kašnjenja izmena zakona.

"Neispunjavanje obaveza prolazi bez posledica po odgovorne. Kvartalni izveštaj Saveta Vlade Srbije za praćenje Akcionog plana za poglavlje 23 konstatuje probleme, ali to ne dovodi do ispunjavanja obaveze pre no što dođe vreme za sledeći izveštaj", ukazala je TS.

Ta organizacija je navela da problemi ostaju uglavnom nerešeni i kada su odgovorni organi pogrešno određeni, ili kada je neispunjavanje obaveze posledica "nedovoljnih resursa".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poziv za učešće na programu obuke u oblasti javnih finansija i borbe protiv korupcije

Prokuplje, 20. oktobar 2018. – Toplički centar za demokratiju i ljudska prava organi…