Naslovna Politika Srbija otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama

Srbija otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama

4 minuta za čitanje
0
118
evropske integracije

Brisel, 28. jun 2019. – Srbija je u Briselu na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama i potpisala sporazum o bespovratnoj pomoći EU od 179 miliona evra.

George Ćamba, ministar inostranih poslova Rumunije, predsedavajuće EU, istakao je da je Srbija time otvorila 17 poglavlja.

 On je naglasio da će brzina približavanja članstvu zavisiti od reformi u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda, podvukavši da EU očekuje da se u ključnim reformama vide opipljivi rezultati.

Ćamba je stavio do znanja da ministarski savet EU ističe i potrebu da Srbija postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Unije i da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi.

 Evropski komesar Johanes Han je na zajedničkoj konferenciji za štampu istakao važnost otvaranja poglavlja 9 jer to pokazuje da su u Srbiji postignuti ni malo laki uspesi u makroekonomskoj stabilizaciji i ekonomskom razvitku.

Han je podvukao da je to važno da bi se otklonile opasnosti po investitore i građane i, takođe, naveo potrebu da Srbija napreduje u jačanju vladavine zakona, temeljnih sloboda i demokratskom vršenju vlasti.

Evropski komesar je podsetio da je EU od 2007. Srbiji odobrila više od dve milijarde evra bespovratne pomoći.

Najvažniji ciljevi pravnih tekovina EU u oblasti finansijskih usluga su obezbeđivanje finansijske stabilnosti, finansijske stabilnosti preduzeća koja posluju u finansijskom sektoru i adekvatna zaštita potrošača, investitora i osiguranika.

Pravne tekovine Unije u oblasti finansijskih usluga obuhvataju oblasti bankarstva, osiguranja, reosiguranja, dobrovoljnih penzijskih fondova, tržišta kapitala i infrastrukture finansijskog tržišta, pravila za dobijanje dozvole, rad i nadzor finansijskih institucija i regulisanih tržišta.

Takođe, uređena su i pitanja zaštite potrošača finansijskih usluga, kao i način saradnje tela zaduženih za nadzor finansijskog tržišta.

U saopštenju EU povodom otvaranja poglavlja 9, navodi se da je Unija pomno proučila sadašnje stanje pripremljenosti Srbije u oblasti finansijskih usluga i da, uz potrebu da postigne napredak u usklađivanju sa pravnom tekovinom EU u toj oblasti, postoji pet merila koja će Srbija morati da ispuni pre privremenog zatvaranja tog poglavlja.

Srbija će konkretno, piše u saopštenju, morati da demonstrira napredan nivo usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u oblasti bankarstva i finansijskih konglomerata, osiguranja i penzionog osiguranja, infrastrukture finansijskog tržišta i tržišta hartija od vrednosti i u oblasti investicionih usluga.

Takođe, Srbija će morati da demonstrira robusnost i nezavisnost regulatornih i nadzornih tela i neophodan administrativni kapacitet za implementaciju i sprovođenje pravnih tekovina u oblasti finansijskih usluga, navodi se u saopštenju, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Brisel, 21. oktobar 2019. – Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je…