Naslovna Politika Srbija spremna za poglavlje 18

Srbija spremna za poglavlje 18

4 min read
0
480
analiza

Beograd, 5. decembar 2017. – Srbija je spremna za otvaranje pregovaračog poglavlja 18 koje se odnosi na statistiku, ali će za postizanje nivoa kvaliteta statistike u članicama Evropske unije biti potrebno nekoliko godina, ocenio je direktor statističke agencije EU Piter Everers.

Dobar korak na tom putu su izmene zakona o statistici, koje se očekuju početkom 2018. godine.

Direktor Eurostata zadužen za kooperaciju u Evropskom statističkom sistemu i međunarodnu saradnju izjavio je za agenciju Beta i EurActiv da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 18 i da novi zakon o statistici koji je u pripremi predstavlja veoma dobar korak napred.

"Srbija je dobro na putu da ispuni zahteve iz poglavlja 18", rekao je Evereres posle konferencije povodom zatvaranja projekta "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse", koji je sproveo Republički zavod za statistiku.

Evropska unija je finansirala taj projekat iz pretpristupnih fondova sa 3,5 miliona evra. Projekat je trajao 20 meseci, a realizovao ga je konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija GOPA.

Direkor agencije EU za statistiku je rekao je su statistički podaci važni i za sva druga pregovaračka poglavlja i usklađivanje s pravnim tekovinama EU u svim poljima. Zvanična statistika treba da obezbedi podatke za 16 pregovaračkih poglavlja.

Everers je ocenio da je novi zakon o statistici u Srbiji u potpunosti usklađen sa evropskim preporukama ali da je još važnija njegova primena, ukazavši da nedostaje nekoliko važnih registara za pravljenje statistike.

"Još mnogo treba da se uradi. Pravne tekovine EU imaju oko 300 regulativa koje opisuju kako praviti statistiku tako da bude u potpunosti uporediva sa EU, a za zemlje koje žele da postanu članice EU komparativnost je jedno od najvažnijih pitanja", rekao je Everers.

Dodao je da, između ostalog, treba omogućiti dostpunost administrativnim podacima i omogućiti nezavisnost statističkih institucija.

"To se ne može postići za godinu dana. Taj proce normalno traje 3,4,5 godina i za to je potrebna saradnja statističke kancelarije i drugih proizvođača podataka", rekao je Everers.

Prema njegovoj oceni, statistički zavod Srbije ima veoma kvalitetne zaposlene, ali je problem što veliki broj njih ima privremene ugovore što olakšava njihov odlazak u druge institucije i organizacije.

Everers je na konferenciji izjavio da statistika u uslovima velikih izazova i konkurencije mora da ostane relevantna i da daje kvalitetne podatke.

Jedan od izazova je i pouzdanost Zavoda za statistiku, a za to je, prema njegovim rečima, potrebno da Vlada da garancije da statistički sistem može da radi nezavisno, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…