Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Srbija sve dalje od članstva u EU

Srbija sve dalje od članstva u EU

3 minuta za čitanje
0
180
Ivan Vujačić

Beograd, 29. mart 2021. – Odgovorno vođenje državnih poslova ne dozvoljava da se kritička upozorenja, kao u Izveštaju Evropskog parlamenta, uzimaju sa nipodaštavanjem i vidnim nezadovoljstvom, navodi se u saopštenju Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Forum konstatuje da je Srbija sada dalje od članstva u EU nego pre 20 godina.

Evropski parlament ne vodi dnevnu politiku Evropske unije, ali su njegove preporuke i ocene obavezujuće za Evropsku komisiju i Savet, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Foruma Ivan Vujačić.

Upozorenja Evropskog parlamenta na odstupanja od pravila demokratske procedure, odsustvo transparentnosti u donošenju važnih odluka vlasti na raznim nivoima, poimenično ukazivanje na slučajeve visoke korupcije i zloupotrebe vlasti, koji opterećuju javni, društveni i politički život u Srbiji, nisu nepoznati domaćoj javnosti.

Forum ukazuje da odgovornoj politici koja zagovara dostizanje viših standarda u javnim poslovima i politici, ovakve primedbe ne bi trebalo da smetaju.

Deklaracije političkog vrha Evropske unije o dobrodošlici, otvorenim vratima Srbiji za ulazak u članstvo, razne varijante mehanizama praćenja i podsticaja da ovaj proces ubrza, nisu dali vidljive rezultate.

Već površnim čitanjem najnovijeg izveštaja, upozorava Forum, nameće se očigledan zaključak da je Srbija danas dalje od članstva u Evropskoj uniji nego pre 20 godina.

Za vođenje odgovorne državne politike, umesto zlovolje i omalovažavanja, treba ozbiljno uzeti u obzir poruke Evropskog parlamenta, jer je potreban je temeljni zaokret da se konstatovano stanje u Srbiji izmeni.

Deklarativno izjašnjavanje da je članstvo u Evropskoj uniji naš spoljnopolitički prioritet bi trebalo da zameni promišljena, aktivna državna politika, kao i drugačije, odgovorno ponašanje svih aktera u javnom političkom životu Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…