Naslovna Vesti Srbija Srbija treba da ojača kapacitete u borbi protiv nasilja nad ženama

Srbija treba da ojača kapacitete u borbi protiv nasilja nad ženama

2 minuta za čitanje
0
77
žrtva nasilja

Beograd, 17. decembar 2020. – Najnovije istraživanje UN Women o nasilju nad ženama u Srbiji pokazalo je da Srbija ima dobar pravni i institucionalni okvir.

Ali je neophodno da ojača kapacitete stručnjaka i da obezbedi odgovarajuća finansijska sredstva za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama, saopštila je danas ta organizacija.

Istraživanje “Da li pravda mimoilazi žene sa iskustvom nasilja:akcione preporuke za delotvornu prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”, pokazalo je da u Srbiji postoji pravni i institucionalni okvir za zaštitu i krivično gonjenje slučajeva nasilja u porodici, ali da sprovođenje zakonskih mera nije uvek adekvatno.

Kako se navodi, neprekidno usavršavanje je neophodno za sve institucije i stručnjake, uključujući i unapređenje znanja u određenim oblastima, ali i obuke o promeni stavova, iskorenjivanja predrasuda i stereotipa, kao i sprečavanja diskriminatornih ponašanja, posebno prema Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

Istraživanje je sprovdeno od jula 2018. godine do novembra 2019. godine u okviru regionalnog projekta “Zaustavljanje nasilja nad ženama u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj: primena normi, promena svesti”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Evropskom komisijom i Delegacijom Evropske unije (EU) i ženskim nevladinim organizacijama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…