Naslovna Kultura Književnost Srpski PEN centar: Đurđa Strsoglavec dobitnica nagrade za najboljeg prevodioca srpske književnosti

Srpski PEN centar: Đurđa Strsoglavec dobitnica nagrade za najboljeg prevodioca srpske književnosti

3 minuta za čitanje
0
192
Đurđa Strsoglavec

Beograd, 06. novembar 2019.- Đurđa Strsoglavec ovogodišnja je dobitnica Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti.

Đurđi Strsoglavec je nagrada uručena na svečanosti u Srpskom PEN centru.

Nagradu je uručila Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, dok je o Đurđi Strsoglavec i njegovom prevodilačkom radu govorio Gojko Božović, potpredsednik Srpskog PEN centra.

Kako je naglašeno, prevodilački rad Đurđa Strsoglavec odlikuju odlično poznavanje savremene srpske književnosti, pažljiv odabir knjiga koje prevodi, kao i posvećenost složenim pitanjima prevodilačkog posla, što je primećeno i u stručnoj kritici i među čitaocima njenih prevoda.

Osim kao cenjen prevodilac, Đurđa Strsoglavec je zadužila srpsku književnost i kao profesorka čiji su pojedini studenti u novije vreme i sami postali prevodioci srpske književnosti.

Primajući Nagradu Srpskog PEN centra, Đurđa Strsoglavec je govorila o svojim prevodima srpske književnosti na slovenački jezik i o izazovima pred kojima se u svakoj novoj knjizi koju prevodi nalazi prevodilac.

U čast dobitnice nagrade, pevačka grupa „Kolo“ iz Beograda otpevala je nekoliko južnoslovenskih pesama na različitim južnoslovenskim jezicima.

Đurđa Strsoglavec je predsednica Društva slovenačkih književnih prevodilaca. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gde poslednjih godina predaje srpsku i hrvatsku književnost i prevođenje.

Predmet njenog pedagoškog i naučnog interesovanja obuhvata južnoslovensku književnost i pitanja vezana za prevođenje sa srodnih jezika. Đurđa Strsoglavec prevodi sa južnoslovenskih jezika. Među brojnim autorima čija je dela prevodila nalaze se Vladimir Pištalo, Svetislav Basara, Vladislav Bajac, Dragan Velikić i Uroš Petrović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Reakcija policije sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture

Beograd, 08. jul 2020. – Mreža nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava osudila je poli…