Naslovna Kultura Srpski PEN centar povodom otpuštanja Bojane Ivanov Đorđević iz Pozorišta u Vršcu

Srpski PEN centar povodom otpuštanja Bojane Ivanov Đorđević iz Pozorišta u Vršcu

3 minuta za čitanje
0
747
Bojana Ivanov Đorđević

Beograd, 3. april 2018. – Srpski PEN centar je sa zaprepašćenjem primio vesti o okolnostima pod kojima je dramaturškinja Bojana Ivanov Đorđević otpuštena s posla u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Bojana Ivanov Đorđević poslednjih pet godina radi kao dramaturg u Narodnom pozorištu „Sterija” u Vršcu.

Uporedo s radom u pozorištu, završila je postdiplomske master studije u oblasti teorije dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na postdiplomskim studijama primenjenog pozorišta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Bojana Ivanov Đorđević bila je u novije vreme izložena različitim pritiscima na svom radnom mestu u vršačkom pozorištu. Uprava pozorišta nedavno je donela novu sistematizaciju po kojoj je ukinuto radno mesto dramaturga i po kojoj je Bojana Ivanov Đorđević jedini radnik vršačkog pozorišta koji je ostao bez posla. Time se na direktan način ugrožava egzistencija njene petočlane porodice. Napominjemo da Bojana Ivanov Đorđević ima najviši stručni stepen među zaposlenima u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Srpski PEN centar je zaprepašćen da jednom profesionalnom pozorištu nije potreban dramaturg i da se pozorište Sterijinog imena odriče svog najškolovanijeg zaposlenog.

Ovakve odluke su duboko nepravedne ne samo prema mladim umetnicima i stručnjacima u kulturi kao što je Bojana Ivanov Đorđević već prema najboljim interesima same kulture i kulturnih institucija, jer podstiču samovolju i političku podobnost, a ne stručnost, kreativnost i profesionalnu ostvarenost.

Srpski PEN centar poziva upravu Narodnog pozorišta „Sterija“ i gradske vlasti u Vršcu da preispitaju ovu štetnu i nepravednu odluku, a kulturnu javnost u Srbiji da se solidariše sa Bojanom Ivanov Đorđević.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Reakcija policije sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture

Beograd, 08. jul 2020. – Mreža nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava osudila je poli…